Speciale lokalen: ‘Het begint met handenwassen’

In gebouw E zijn voor de opleiding verpleegkunde zalen ingericht, met ziekenhuisbedden, levensechte poppen en een medicijnkast met injectienaalden, ampullen, vloeistoffen en (placebo-)medicijnen. 

Wat doen  studenten in dit lokaal?

Docent Rianne Geertsma: Eerste- en tweedejaars studenten krijgen hier het vak Verpleegtechnische Vaardigheden. Ze leren hier bijvoorbeeld dingen als bedden opmaken en patiënten wassen maar ook het geven van injecties, het aanleggen van een katheter of slangetjes in de neus. Het begint met handenwassen, dat leren de studenten meteen in hun eerste week.

Dat leren ze niet uit een boekje?

Nee, het wassen van patiënten leren de studenten bijvoorbeeld door elkaar te wassen.  Je moet voelen, ervaren en vaardig worden in een handeling. Echt prikken is iets anders dan in een boek lezen hoe je het moet doen. Het is veel meer dan gewoon ‘het kunstje’, dat maakt de lessen zo leuk.

Tekst: Reinhilde van Aalderen
Foto: Herman Engbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *