Varias Vias: eerst zweten, dan eten

Ze staan bekend als de bolleboosjes, als de betweters van Windesheim. De leden van Varias Vias. Dus vond het bestuur het een goed idee om de nieuwe leden, vóórdat ze mochten aanvallen op de barbecue, eerst te trakteren op een pittige lezing. Over geschiedenis, natuurlijk. Het werden twee hete uurtjes.

Buiten was het dertig graden. In het Vliegende Paard was het nog meer. De behulpzame medewerkers van Het Paard hadden ‘ter verkoeling’ een soort-van-vliegtuigmotor in de zaal neergezet die net zo veel herrie produceerde als de spreker. De spreker, dat was Marcel Hulspas, de hoofdredacteur van WIN. In zijn vrije tijd, vertelde hij, schrijft hij boeken over geschiedenis. En zijn nieuwste boek is getiteld ‘Uit de diepten van de Hel’. Het gaat over het verval van het christendom, en de opkomst van de islam.

Vijf eeuwen geschiedenis waar ze nog nooit van hadden gehoord, zo beloofde Hulspas de bolleboosjes. Om dat te bewijzen gooide hij regelmatig vragen de zaal in. Wanneer leefde Mohammed? Wie is deze keizer? Waar lag Antiochië? Wat is dat voor man, zittend op een zuil? De angst streng ondervraagt te worden zorgde ervoor da velen de hitte even vergaten. Maar dat kwam ook door zijn verhaal, natuurlijk. Het verhaal van de jaren 300 tot zeg maar 800. Eeuwen vol moord en doodslag, concilies, keizers en ketters, kluizenaars op hoge pilaren en profeten die roemloos ten onder gingen, gigantische oorlogen, wonderbaarlijke overwinningen en tot slot de opkomst en overwinning van de islam. Na afloop moesten velen erkennen dat ze dit nog nooit eerder hadden gehoord. Of nou ja, vaagjes. Hulspas benadrukte dat het eigenlijk een schande is dat die vijf eeuwen in het geschiedenisonderwijs totaal worden overgeslagen. Wat de islam is here to stay. En dat betekent dat ‘wij’ seculiere westerlingen méér behoren te weten over dit geloof dan de domme opvatting dat Mohammed de islam ‘verzonnen’ heeft, of zoiets. En omgekeerd moeten moslims hier in staat zijn om kritisch na te denken over de simpele vrome tradities die zij traditioneel te horen krijgen.

De zaal luisterde ademloos. Een hele prestatie, zo vertelde docent Bas van der Meijden. En al snel liep het tegen zeven uur. En liep de temperatuur naar de veertig graden. Hoog tijd om de spreker te bedanken met een bos bloemen en een flesje wijn, en de vliegtuigmotor weer aan te zetten. Buiten bromden ondertussen de barbecues. ffffffffffff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *