‘Is stress wel normaal?’

Studente Kim Venus geeft workshops op Windesheim over spanning, ongemak en stress. Daarin gebruikt ze ‘kunstprotheses’ die opzettelijk ongemakkelijk zitten.

Die kostuums en attributen maakte ze zelf. “Ze vergroten het ongemak dat de drager ervaart en verbeelden op een fysieke manier mentale pijn en stress. Tijdens mijn workshops dragen de deelnemers die attributen en ik vraag wat ze voelen. Vervolgens probeer ik hen de link te laten leggen met stressklachten.”

Het komt vaak voor dat studenten praten over stress en spanning als een drempel ervaren, vertelt Kim. “Dan bestaat het risico dat klachten uitmonden in een burn-out of depressie. Ik bied met mijn workshops geen oplossingen, ik wil bereiken dat ze zichzelf gaan afvragen of de stress die ze ervaren wel normaal is.”

Zelf is Kim ook goed bekend met psychische klachten. “Tijdens een vorige studie heb ik een burn-out gehad, veroorzaakt door drukte en onzekerheid. Het was een nare periode, die echt een onderdeel van mij is geworden.”

Kim (25) is vierdejaars van de opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving op ArtEZ, een hogeschool in Zwolle met opleidingen als graphic design, docent theater en interieur architectuur. Ze gaf haar workshops eerder al aan ArtEZ-studenten, in maart en april geeft ze tien workshops op Windesheim, aan studenten van de opleiding social work, als onderdeel van het vak ppo.

Kim exposeerde ook een aantal foto’s op Windesheim, in het entreegebouw naast de hoofdingang, die (net als de kunstprotheses), onrust, spanning en ongemak verbeelden. De foto’s en workshops zijn onderdeel van Kims afstudeeronderzoek naar stress en mentale klachten bij hbo-studenten.

Kim staat op Windesheim in contact met Jolien Dopmeijer, onderzoeker en verpleegkundedocent op Windesheim. Vorig jaar kwam naar aanleiding van haar publicaties over studentenwelzijn een landelijke discussie over studiedruk op gang. “Stress en spanning is een thema waarover heel moeilijk gesproken wordt. Het kan best confronterend zijn als je er rechtstreeks naar vraag”, vertelt Dopmeijer.

Daarom spreekt Kims project haar aan. “Studenten dragen haar attributen, zoals die met de zandzakken (zie bovenste foto – red.), dus ze gaan letterlijk gebukt onder stress. Door het de studenten zelf te laten ervaren, probeert Kim het stigma open te breken en meer openheid te creëren.”

Bovendien, zegt Dopmeijer, kun je op deze manier ook met studenten die zelf geen ervaringen hebben met stress en spanning, in gesprek gaan over dit thema. “Door hen dichter bij de ervaring van het probleem te brengen, kan het beter werken dan wanneer je er alleen maar over zou praten.” (WvE)

Lees de column van Martin Jans over een van de foto’s van Kim Venus hier

Er zijn 1 reacties op «‘Is stress wel normaal?’»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *