Merel in Frankrijk: ‘Honig-pakketten en knakworsten’

Derdejaars journalistiekstudent Merel Revet studeert tot de zomer in Parijs. Voor win’ doet ze verslag van haar belevenissen.

Studeren in het buitenland, een wens die al heel lang op mijn lijstje stond. Al heel lang wist ik het zeker: ik ga een halfjaar in Amerika of Australië studeren. Maar toen werd ik verliefd op een Fransman en stelde ik de plannen bij: het werd Frankrijk. Een stuk dichterbij huis, maar nog steeds een bijzonder avontuur!

Als buitenlanders het over Nederlanders hebben, gaat het vaak over het feit dat we zo zuinig zijn. De Amerikanen hebben er zelfs een uitdrukking voor: ‘going Dutch’, wat betekent dat iedereen voor zichzelf betaalt. En dat veel buitenlandse verkopers ‘kijken, kijken niet kopen’ roepen als er een Nederlandse delegatie voorbijkomt, zal ook niet voor niks zijn. Wij Hollanders houden nou eenmaal van goedkoop. En Nederlandse studenten? Die zijn het allerergst.

Sinds ik verliefd werd op een Fransman, tweeënhalf jaar geleden, heb ik behoorlijk wat tijd in de Franse hoofdstad doorgebracht. Tijdens de vele bezoekjes aan Parijs heb ik naast de toeristische hotspots ook veel lokale plekken ontdekt én vooral de plekken met STUDENTENKORTING, absoluut noodzakelijk bij het overleven in deze nogal prijzige stad. Ik kan je alles vertellen over het studentenmenu bij Paul, een broodjeszaak waar je een sandwich, drankje én toetje krijgt voor 5,50 euro, het burgermenu voor een tientje bij dat leuke restaurantje om de hoek en een gratis bezoekje aan een van de vele musea in Parijs.

De eerste weken van mijn semester op Ipag (ik volg op deze business school een minor marketing & communicatie) heb ik iedere dag meerdere studenten geadviseerd over goedkope hotspots in de stad. En het hoogtepunt was toch wel het moment waarop ik een klasgenoot hielp met zijn zoektocht naar goedkope tickets om de rest van Europa te bezoeken. Op dat moment realiseerde ik me: shit, ik bevestig echt het Nederlandse stereotype.

Gelukkig ben ik niet de enige ‘typische Nederlander’ op mijn universiteit, er zijn hier nog twee andere studenten van Windesheim. Toen ik bij hen thuis kwam en de keukenkastjes vol pannenkoekenmix, Honig-pakketten en knakworsten zag, moest ik stiekem een beetje lachen. Blijkbaar schuilt er in bepaalde vooroordelen over Nederlanders toch een kern van waarheid.

Wil je meer lezen over Merels leven in Parijs? Kijk dan op www.merellisanne.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *