Matthieu in Padua / 1: ‘Iedereen fietst hier op krotten’

Matthieu van Bekkum, student hbo-ict, studeert tot de zomer in de stad Padua, Italië. Voor win’ doet hij verslag van zijn belevenissen.

Ik ben aangekomen in Padua, een stad die qua inwoneraantal vergelijkbaar is met Groningen en ligt op een klein half uurtje van het welbekende Venetië.

Ik ben hier omdat ik de komende vijf maanden ga studeren aan de Universiteit van Padua, als onderdeel van mijn studie software engineering (hbo-ict) aan Hogeschool Windesheim. Voor mij een doelgerichte keuze omdat ik al sinds mijn dertiende Italiaans studeer. Ik wilde daarom ook per se naar Italië. Omdat ik eerder al een examen van de taal heb afgelegd, kan ik in Padua ook Italiaanstalige vakken volgen. Een hele uitdaging!

Tussen twee werelden in
Inmiddels zit de eerste lesweek er bijna op. Ik volg vakken van de opleiding computer science. Ondanks dat ik de taal spreek, voelt het nog erg onwennig. In de les ben ik de enige buitenlander. Sommige docenten vinden dat grappig en andere weten niet precies wat ze met me aanmoeten. Onder de Erasmus-studenten lijk ik juist weer de enige die het Engels niet per se nodig heeft. Het is een complexe situatie: ik voel me eigenlijk geen Erasmus-student, maar ook geen Italiaan. Eigenlijk een beetje tussen twee werelden in.

Het begrijpen van de Italiaanstalige vakken gaat tot dusver prima. De taal lijkt geen barrière te vormen. Wel is het onderwijs heel anders dan op Windesheim. Zo zijn alle vakken een stuk theoretischer en bepaalde vakken wat wiskundiger. Het is wel lastig om me daarop aan te passen maar gelukkig heeft mijn professor vertrouwen in mij. De module discrete wiskunde van het vorige semester gaat me hier vast nog wel van pas komen.

Overal kuilen in de weg
Padua is erg plat en net als in Nederland heeft de stad een echte fietscultuur. Ik ga dagelijks van het studentencomplex waar ik woon, met de fiets in een kwartiertje naar de universiteit. Dat is echter wel een heel andere ervaring dan in Nederland. Iedereen fietst op krotten en overal zitten kuilen in de weg. En het Italiaanse verkeer werkt ook niet echt mee. Goed oppassen dus.

Ook ik heb een krot gekocht, want als je fiets er te mooi uit ziet wordt hij binnen de kortste keren gestolen. Een mountainbike tipo urbano voor 40 euro. Volgens de verkoper een mountainbike speciaal voor in de stad. Ook al hapert de ketting enorm, hij brengt me van A naar B. Het is de start van mijn nieuwe leven in Padua!

Groet,
Matthieu

Er zijn 2 reacties op «Matthieu in Padua / 1: ‘Iedereen fietst hier op krotten’»

  1. Nicole Nijs schreef:

    Veel studie”genot “😀 in Padua

  2. Rob Maat schreef:

    Geweldig verhaal, Matthieu. Heel veel succes en plezier in Padua!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *