Windesheim goes Cambodja

In februari hebben de Social work docenten John ter Horst en Peter Smid voor het eerst de studiemogelijkheden in Cambodja verkend.

Er zijn contacten gelegd met de Nederlandse NGO’s (niet gouvernementele organisaties) Colt Cambodja, de Duits-Cambodjaanse NGO Comped, SOS kinderdorpen en een aantal sociaal ondernemerschap projecten op het gebied van eco toerisme. Ook is er contact gelegd met de Royal University Of Phnom Penh (RUPP) en gaan Cambodjaanse en Windesheim studenten met elkaar samenwerken in de projecten.

Wat opvalt, is dat de NGO’s in Cambodja een omslag aan het maken zijn van traditionele, vaak op liefdadigheid gerichte hulpverlening, naar community care en sociaal ondernemerschap. Voorheen was Colt bijvoorbeeld alleen een opvanghuis voor verwaarloosde kinderen uit de omringende dorpen Baku en Cheung Ek (vlakbij de Killing Fields) en voor kinderen van ouders die op de vuilnisbelt werken. Nu gaan de medewerkers van Colt veel meer de dorpen in, verlenen ze medische hulp, geven ze voorlichting over hygiëne, maken ze opvoedplannen met de ouders, en proberen ze de leefomstandigheden van de bewoners in de dorpen actief en samen met henzelf te verbeteren.  Met een hippe term noemen we dat in Nederland outreachende hulpverlening. Ook zijn ze een gemeenschapscentrum geworden voor bewoners uit de omringende dorpen en komen dagelijks meer dan tweehonderd bezoekers naar de bibliotheek, het voetbalveld, de kunstklas en kunnen ze een instrument leren bespelen.  Herkennen we hier onze wijkteams niet?

Toch hebben alle drie de organisaties een duidelijk personeelstekort en hebben ze dringend expertise nodig op het gebied van sociaal werk, verpleegkunde, bouwkunde en het professioneel managen van de organisaties. Vandaar dat ze blij waren met het vooruitzicht van een langdurige overeenkomst met de Windesheim brede minor ISD. Dat garandeerde hen een duurzame stroom van gekwalificeerd  personeel.

De ambitie is om in september een groep van vier Windesheimstudenten naar Cambodja af te laten reizen. Omdat het projectland nog niet op de website van ISD staat hopen we alvast reclame te maken via deze weg. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat de hulp van Windesheimstudenten daar hard nodig is. Daarnaast is Cambodja ook een intrigerend en veelzijdig land om een aantal maanden te verblijven. In het Noorden waan je je in het Amazonegebied, in het zuiden in Phuket, in het Westen staat het beroemde Angkor Wat tempelcomplex en in het Oosten vaar je tussen de vissers op de Mekong delta.

John ter Horst is docent culturele antropologie en filosofie en hij houdt zich bezig met internationalisering bij Social Work. Op dit moment is hij druk met het lanceren van een nieuwe omgeving van de minor International Sustainable Development (ISD) in Cambodja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *