Happietaria dit jaar in Eureka


Het was even flink zoeken, maar er is een locatie gevonden voor de Happietaria: sociaal-cultureel centrum Eureka, middenin de Zwolse wijk Assendorp.

Van maandag 19 februari tot en met zaterdag 17 maart kunnen gasten komen eten in dit pop-up restaurant. De Happietaria wordt gerund door studenten van de drie Zwolse christelijke verenigingen: Navigators, Absens Carens en Ichthus. De opbrengst gaat naar een goed doel, namelijk stichting ZOA, dat zich inzet voor de bevolking van Zuid-Soedan.

Het vinden van een geschikte locatie ging moeizaam, vertelt Yonne de Vries, student Verpleegkunde op Windesheim: “Het was echt wel even spannend.” Want terwijl de organisatie al een menu heeft samengesteld en er al veel vrijwilligers zijn geregeld, kwam er vandaag (een kleine drie weken voor de opening) pas definitief duidelijkheid over de locatie. Achter de schermen werd zelfs al gedacht over noodoplossingen. Yonne: “Zoals twee weken later pas opengaan.”

Vrijwilligers gezocht
Van de obers tot de afwassers: al het ‘personeel’ van de Happietaria werkt er als vrijwilliger. “Ongeveer vijftig mensen hebben zich al aangemeld”, vertelt Yonne. “Maar we hebben zo’n tachtig tot negentig mensen nodig. Geïnteresseerden kunnen zich dus nog melden, bijvoorbeeld via onze Facebookpagina.”

De menukaart doet denken aan een eetcafé. Gasten kunnen straks voor ongeveer 13 euro genieten van een Zwolse stoofpot, een Happieburger, een visschotel of een vegetarische pasta. De studenten worden tijdens het bereiden van de hoofd-, voor- en nagerechten bijgestaan door iemand die in het laatste jaar van haar koksopleiding zit. De ingrediënten van de maaltijden krijgt de Happietaria voor een belangrijk deel van sponsoren. Voor andere dingen, zoals het drinken, wordt de inkoopprijs betaalt.

Vijf dagen per week open
Het tijdelijke restaurant is straks open op maandag, dinsdag en donderdag tot en met zaterdag. Vrijdag 17 februari is er een feestelijke opening. Yonne: “Met livemuziek en waarschijnlijk een welkomstwoord van de burgemeester of een wethouder.” Na afloop van de laatste avond dat er gegeten kan worden in de Happietaria (zaterdag 17 maart) volgt een eindfeest voor alle betrokkenen.

Vorig jaar werd het tijdelijke restaurant gerund vanuit het pand van café De Casteleyn. De opbrengst bedroeg toen ruim 30.000 euro. Het is voor vijfde keer dat er in Zwolle een Happietaria op poten wordt gezet. Vóór de editie van 2017 gebeurde dat voor het laatst in 2010.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *