Campusdokter: Pas op voor chlamydia


Huisarts Bas Hofstee houdt wekelijks spreekuur op de campus. Eerder waarschuwde hij ons voor de ’tabletnek’ en ‘gameboy-rug’, deze week wijst hij op de gevaren van seksueel overdraagbare aandoeningen, en in het bijzonder chlamydia.

Chlamydia, gonorroe en syfilis komen in Nederland steeds vaker voor. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Vrouwen en heteroseksuele mannen hebben het vaakst last van chlamydia. Het gaat in tweederde van de gevallen om jongeren onder de 25 jaar.

Geen klachten, wel chlamydia
Veel van mijn patiënten die positief testen op deze aandoening hebben een test aangevraagd vanwege een onveilig seksueel contact of een partner waarbij een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is vastgesteld. In veruit de meeste gevallen hebben zij zelf helemaal geen klachten of symptomen. Je kunt dus een SOA hebben zonder dat je daar zelf iets van merkt.

Naar schatting zijn er per jaar zo’n 60.000 nieuwe chlamydia-infecties. Een minderheid daarvan wordt gediagnosticeerd. Een van de belangrijkste reden is dus dat een SOA geen klachten hoeft te geven. Je hebt hem wel, maar merkt er niets van. Tegelijkertijd kun je de SOA wél doorgeven aan een ander.

Te laat testen
Wanneer je geen klachten hebt lijkt het logisch om niet te testen, maar ook mensen met klachten laten zich vaak niet, of pas heel laat, testen. Blijkbaar rust er nog steeds een taboe op.

Het belangrijkste signaal dat ik wil afgeven is dat er geen taboe hoort te zijn op seksueel overdraagbare aandoeningen. Laten we een SOA beschouwen als een normale kwaal, waarbij je je vragen of twijfels gewoon kunt voorleggen aan je huisarts. Dit kan op het spreekuur, maar bijvoorbeeld ook via een online e-consult. Via deze wegen is ook een SOA-test aan te vragen wanneer je bijvoorbeeld onveilig seksueel contact hebt gehad of wanneer je een nieuwe partner hebt en je graag wilt laten testen.

Tot slot nog even de meest belangrijke informatie op een rij:

  • Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening.
  • Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt.
  • Een soa kan ook klachten geven, zoals geelgroene afscheiding, branderig plassen, wratten, blaasjes, zweertjes of gele huid en geel oogwit.
  • Sommige soa’s kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
  • Denk je dat je een soa hebt? Laat je dan testen. Ook als je twijfelt.
  • De meeste soa’s zijn goed te behandelen als je er op tijd bij bent.
  • Zie ook thuisarts.nl voor betrouwbare informatie.

Bas Hofstee
is huisarts bij praktijk Berkenhove en houdt wekelijks spreekuur op de campus, in gebouw Z, voor studenten die in Zwolle studeren maar hier (nog) geen huisarts hebben. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *