Minder zitten, meer bewegen!

Uit onderzoek blijkt dat studenten minder bewegen dan ze denken. Zelfs bejaarden bewegen meer. Studenten bewegen gemiddeld 61 minuten per dag, bejaarden ongeveer 80 minuten. En dat terwijl ruim een derde van de studenten denkt méér te sporten dan de gemiddelde Nederlander.

Daarnaast blijkt dat we als Nederlanders te veel zitten. Nederlanders zijn zelfs Europees kampioen zitten; gemiddeld liefst 6,8 uur per dag! Toch beweegt twee derde van de Nederlanders voldoende volgens de Nederlandse norm gezond bewegen, ook wel de ‘fitnorm’ genoemd. Sporten is goed voor je. Over het algemeen leven mensen die regelmatig sporten langer en lopen ze minder kans op chronische ziekten.

Al dat zitten doet echter de gezondheidsvoordelen van regelmatig bewegen deels teniet. En dan wreekt het zich dat we met z’n allen te veel zitten: op het werk, thuis en onderweg in trein of auto.

Jaren geleden kwamen de gevaren van urenlang zitten al uitgebreid in het nieuws. ‘Zitten is het nieuwe roken’, werd de oneliner. De vergelijking was treffend, want de zit-onderzoekers gaven de langzitter weinig hoop: de schade aan hart, bloedvaten en stofwisseling door een werkdag lang zitten, eventueel aangevuld met een paar uur beeldschermtijd in de avond, liet zich niet compenseren door een paar keer per week sporten.

05-Studentenhuisarts op campus -win 09-19 januari 2017Deze zitschade is deels te compenseren door dagelijks een uur flink te bewegen. Ook zijn er aanwijzingen dat regelmatig bewegen stress bij studenten verlaagt en dat studenten die fitter zijn over het algemeen ook beter presteren in hun studie.

Minder zitten en meer bewegen is een uitdaging voor ons allen, maar een van de beste investeringen voor ons mentale en fysieke fitheid en welbevinden.


Bas Hofstee

is huisarts bij praktijk Berkenhove en houdt wekelijks spreekuur in gebouw Z, voor studenten die in Zwolle studeren maar hier (nog) geen huisarts hebben. 

 

 

Meer weten over gezond bewegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *