Kruisingen bij campus veiliger

Wegverbetering in zomervakantie

  • De gemeente Zwolle gaat de verkeersonveiligheid rond de campus aanpakken.
  • Er komt een verkeersdrempel op de kruising bij de afslag naar het hoofdgebouw.

De gemeente trekt anderhalve ton uit voor diverse aanpassingen op de Pilotenlaan en de Burg. v. Walsumlaan. De werkzaamheden worden tijdens de eerste twee weken van augustus uitgevoerd. Belangrijkst is het aanpakken van de twee kruisingen waar zich tijdens de ochtendspits regelmatig overlast en onveilige situaties voordoen. Op de driesprong vóór het hoofdgebouw (zie foto), waar nu alleen een kleine drempel aan de campuszijde is, wordt een groot verkeersplateau aangelegd, zodat voetgangers daar veiliger kunnen oversteken. Bij drukte ontstaat op deze kruising een wirwar van voetgangers, fietsers en automobilisten richting Windesheim en Greijdanus College plus uitgaand verkeer. “Over het algemeen wordt hier voorzichtig gereden, maar soms scheurt iemand met vijftig kilometer door de bocht. Dat wordt door de drempel onmogelijk gemaakt”, zegt manager vastgoed & facilities Dirk Pieter Halbesma.

De andere kruising die wordt verbeterd is een stukje verderop in de Burg. v. Walsumlaan, waar auto’s komend vanaf de IJsselallee het verkeer op de Pilotenlaan kruisen. Daar worden de rijstroken smaller gemaakt en de vluchtheuvel verlengd, waardoor automobilisten minder snel door de bocht kunnen en beter op gaan letten. “Op deze kruising zijn afgelopen jaar zeven ongevallen geweest waarbij de politie of ambulance moest komen, maar er gebeuren veel vaker bijna-aanrijdingen of botsinkjes waarbij mensen met de schrik vrijkomen”, aldus Halbesma.

Een ander aanpassingsplan, dat nog wordt onderzocht, is het verleggen van het trottoir langs het water tussen Pilotenlaan en hoofdgebouw. Het idee is om het voetpad beter te scheiden van de rijbaan.

Na de vakantie wil de gemeente de Burg. v. Walsumlaan nieuw asfalteren, richting het Greijdanus College en op de toerit naar de  parkeerplaats achter het zwembad. De rijstroken bij die parkeerplaats worden overzichtelijker gemaakt: één inrit en uitrit voor de auto’s plus één inrit voor de bussen. De gemeente gaat ook door met het jaarlijks inzetten van verkeersregelaars tijdens de drukke periode van september tot de herfstvakantie.

Overigens heeft de gemeente in totaal een paar ton in kas voor verbeteringen. Als het aan Windesheim ligt, wordt ook verder op de route tussen campus en station de veiligheid verbeterd, zoals in het Lünentunneltje en op de Koggelaan. (EM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *