Gamen voor PEC

Student Stefan verdedigt de eer van Zwolle in ‘e-divisie’

Sinds kort vechten Eredivisieclubs óók in de virtuele wereld van FIFA17 uit wie de beste van Nederland is. Iedere club heeft een eigen ‘e-sporter’ in dienst. Calo-student Stefan Vellinga verdedigt de clubkleuren van PEC.

Roberto Carlos breekt door aan de linkerkant van het veld. Zijn briljante voorzet wordt verzilverd door Luis Suárez. Stefan (24) balt zijn vuisten: “Kom aan! Yes! Kom op!” Zijn virtuele sterrenteam, gehuld in PEC Zwolle-tenues, staat voor tegen aartsrivaal Go Ahead Eagles. Met zijn zogeheten ‘Ultimate Team’ neemt Stefan het iedere speelronde op tegen een gamer van een andere Eredivisieclub. Deze e-sporters staan daadwerkelijk onder contract en helpen mee om de bekendheid van voetbalclubs onder jongeren te vergroten. De belangrijkste wedstrijden in de ‘e-divisie’ worden meer dan 100.000 keer bekeken via YouTube.

Selectietoernooi
Stefan speelt FIFA sinds zijn zevende. “Mijn vader overleed en als afleiding kreeg ik van mijn moeder een Playstation 1. Daar was ik niet meer achter weg te slaan. Ik speelde heel veel FIFA, maar echt serieus werd het nooit. Tot er eind vorig jaar een selectietoernooi werd gehouden door PEC Zwolle dat een e-sporter zocht.” Aan dat selectietoernooi deden gamers uit alle hoeken van het land mee. Hij werd in de halve finale uitgeschakeld, maar uiteindelijk toch uitgekozen. Waarom? “Het totaalplaatje klopte. Op mijn stage werk ik al met jongeren en ik heb een verleden met de club: ik heb twee jaar in de jeugd gespeeld en ik ben supporter van het eerste uur.”

Een wedstrijd in de e-divisie is volgens Stefan totaal niet vergelijkbaar met normale potjes FIFA. “Ik speel doordeweeks vaak tegen vrienden, maar dat zie ik echt als recreatie. In de e-divisie gaat het voor een groot deel om je tactiek. Ik train daar ook echt op: wedstrijden van mezelf en van tegenstanders terugkijken en dan nieuwe varianten bedenken. Het lijkt allemaal heel simpel, maar je moet echt alles instellen. Hoeveel druk je zet, bijvoorbeeld. Als je dat op de verkeerde manier doet, word je er zo uitgetikt. Daar moet je echt een balans in weten te vinden.”

Virtuele IJsselderby
E-sporten is eigenlijk vooral een mentaal spel. “Er zit zoveel druk op… als je één steekje laat vallen in je hoofd, dan doe je dat ook op het scherm. Daar maak ik zelf ook wel gebruik van: ik probeer mijn tegenstanders altijd de wedstrijd uit te praten. Daarom zetten sommigen ook een koptelefoon met muziek op. Dat vind ik dan wel jammer.”

Om mentaal in orde te zijn, zorgt Stefan ervoor dat hij in de dagen voor de wedstrijd goed eet en beweegt. “Als je fit bent, presteer je veel beter dan als je veertig uur per week hebt zitten gamen. Ik ga altijd ontspannen de wedstrijd in, probeer wat grapjes te maken. Dat werkt het beste.”

Vooral de virtuele versie van de derby PEC Zwolle tegen Go Ahead Eagles (uit Deventer) was ontzettend spannend, vertelt Stefan. “Die jongen is erg goed, maar hij maakt zijn kansen nooit af. Hij zat me van tevoren al helemaal gek te maken. “Tegen jou maak ik mijn kansen wél af”, dat soort dingen. Had ‘ie nog twee uur lang op afronden zitten oefenen ook. Dus tijdens die pot trilde ik helemaal met mijn controller. En het was ook een baggerwedstrijd, maar ik scoorde wel én won. De ontlading die ik toen voelde… ja, dat was grandioos.”

Handtekeningen uitdelen
Met vlogs en livestreams houdt Stefan de PEC-supporters op de hoogte van zijn verrichtingen achter de Playstation en van zijn dagelijks leven. Ook speelt hij af en toe FIFA-wedstrijden tegen PEC-spelers, zoals tegen Bart Schenkeveld en Kingsley Ehibizue. Hiermee heeft hij al een aardige fanbase opgebouwd. “Laatst zat ik in het stadion tijdens een wedstrijd, en toen hoorde ik dat kinderen vanaf de overkant mijn naam schreeuwden. Ik word nageroepen op straat, ga op de foto, deel handtekeningen uit. Heel bizar, maar vooral ook heel leuk.”

De e-divisie is volgens Stefan nog volop aan het groeien. “Nu hebben we een paar dagen in het jaar waarop alle e-sporters bij elkaar komen en we gelijk heel veel wedstrijden opnemen. Maar het zou natuurlijk het leukste zijn als we de e-divisiewedstrijd ook daadwerkelijk op de echte wedstrijddagen spelen. Bijvoorbeeld in het stadion, tijdens de rust. Ik denk dat dat over een paar jaar wel het geval is.”

Stefan eindigde dit seizoen op de vijftiende plaats. “Daar ben ik niet tevreden mee. Vooral ook omdat er – zeker gezien mijn veldspel – veel meer inzat. Eigenlijk precies hetzelfde als bij het echte PEC Zwolle. Ik zeg ook steeds, met een knipoog: als PEC volgend jaar kampioen wordt, word ik het ook!”

Tekst: Hielke Jan Borger
Foto: Gerben Rink

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *