Hulp uit onverwachte hoek


Commerciële economie docent Wiechert van Tongeren gaat in mei een marathon in Oeganda lopen voor het goede doel. De fanatieke hardloper loopt voor de organisatie Compassion die armoede bestrijdt wereldwijd. De komende weken houdt hij voor ons een blog bij over de voorbereidingen op zijn reis.

IMG_1929

Het trainen gaat door…. vier keer per week trek ik de hardloopschoenen aan. Soms ga ik pas om 10 uur ’s avonds de deur uit, weer of geen weer. Die kilometers moeten gemaakt worden. Ik train volgens het schema van sportrusten.nl. Dat betekent dat ik maximaal 14 km loop. Het is de eerste keer dat ik dit schema gebruik. Bij mijn vorige marathons (Amsterdam, Rotterdam, New York) bouwde ik dit uiteindelijk op naar 36 km. Door deze methode is de belasting voor het lichaam aanzienlijk minder en kost ook minder tijd. Betekent wel dat ik straks van 14 km in één keer naar 42 km ga….. Ik vind het best spannend hoe dat straks in Oeganda zal uitpakken. Ga ik echt de man met de welbekende hamer niet tegenkomen met deze manier van trainen. Nou ja, het gaat niet om het lopen van een persoonlijk record. Als ik de finish maar haal, dat is het doel.

Ook het inzamelen van het geld gaat door. De betrokkenheid van mensen geeft mij een enorme boost. Op de basisschool van mijn zoon Jin heb ik een sponsorloop georganiseerd. Honderdtien kinderen die rondjes lopen voor Joshua, het jongetje dat dagelijks zijn eten verzameld op de vuilnisbelt en symbool staat voor de actie en ongeveer even oud is als mijn zoon. Het was geweldig om het enthousiasme en de inzet te zien van deze kinderen. “Ik ga de hele buurt vragen om mij te sponsoren,” roept een meisje. Ze waren zelfs zo enthousiast dat ze al begonnen te rennen voordat ik het startschot gaf. Met hun stempelkaart in de hand renden ze een rondje om de basisschool. Met rood aangelopen gezichtjes, kwamen ze buiten adem en aangemoedigd door ouders en grootouders, over de finish. “Wiechert, ik heb al bijna mijn stempelkaart vol. Mag ik nog een kaart?“ riep het meisje. Ik gaf haar gauw een nieuwe stempelkaart. In totaal werd er die dag een bedrag van 3100 euro bij elkaar gelopen. Wow! Wat een bedrag!

Een ander gaaf voorbeeld van de betrokkenheid van mensen is een mail van een student die schreef: “Wiechert, mijn vrouw en ik kiezen ieder jaar een goed doel waar we maandelijks geld voor sparen. Waar kan ik 781,00 euro op overboeken… ?” Ook mijn oud-collega’s van ING gaven een mooie bijdrage tijdens een reünie. En mijn huisarts draagt een steentje bij door het bedrag van de medische keuring te storten. Wat een mooie dingen gebeuren er…

Op 3 april was de laatste gezamenlijke bijeenkomst voor de marathonlopers voor het vertrek naar Oeganda. Het komt nu echt dichtbij. Nog een maand tot vertrek. In Oeganda zal ik ons sponsorkindje Kausala ontmoeten en ook zullen we met Joshua een kerkdienst gaan bijwonen. Ik krijg er nu al een brok van in mijn keel als ik daaraan denk… en we zijn nog niet eens vertrokken…

Met sportieve groet,
Wiechert van Tongeren
Wil jij Wiechert steunen? Dit kan via www.wqd.nl/WiechertnaarOeganda.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *