Van kerkpand naar stadscafé

Oud-journalistiekstudent Silke Polhuijs zoekt de beste Zwolse plekken om te lunchen, te dineren of te borrelen. Deze week: Het Refter.12-van-kerkpand-naar-stadscafe-win-07-08-december-2016

Apart verhaal: vroeger was het een eetzaal van een klooster, vervolgens heeft het een grote brand overleefd en sinds kort kan je er heel veel speciaalbier drinken en saté eten. Het Refter is geen standaard plek. Superoud pand, supernieuwe bestemming: ik ben benieuwd.

Je vind Het Refter op het Betlehemkerkplein. Zei mij eerst ook niets, maar dat is dus waar ook Blue Sakura, een portie pisbakken en Sally O’Briens zitten. Daarzo ergens zit ook stadscafé Het Refter. Het is nog niet eens officieel open, maar je mag er heus naar binnen. Je kan er al volop eten en drinken, maar je moet niet verwachten dat de werknemers het menu al achterstevoren uit hun hoofd kennen en dat alles zo soepel als een tiet verloopt. Tenminste, dat blijkt tijdens mijn etentje.

Mijn vriendin en ik bestellen een lauwwarme geitenkaassalade vooraf. De salade is goed gevuld: appel, walnoot, tomaat, sla, balsamico en geit. Heel veel geit. Best machtig dus. Als hoofdgerecht kies ik de gemarineerde kipsaté. Die is precies hoe je ‘m verwacht: een bord met saus en vlees op een stokje en daarnaast nog een bakje friet en sla. De kip is lekker zacht, de satésaus smaakt goed en de frietjes zijn knapperig. Het is geen sterrenmaal, maar dat hoeft ook niet in een café. De kaasfondue van mijn vriendin valt wel goed tegen. In een uitgeholde Italiaanse bol (zo eentje die je voor 35 cent bij de 12-van-kerkpand-naar-stadscafe02-win-07-08-december-2016Albert Heijn koopt) zit een poeltje vloeibare kaas. Het ziet er best goedkoop uit en de kaas is koud. Plus: vriendin wilde géén champignons. Wat krijgt ze in overvloed? Juist.

Maar eigenlijk vinden we het allemaal niet zo heel erg. Het pand is namelijk prachtig, en als je van speciaalbier houdt zit je er goed: Het Refter heeft ruim tweehonderd soorten. Ook de wijn is zeer goed te doen. En het eten – tja… ze zijn pas net begonnen, hè. Opstartproblemen hebben we allemaal wel eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *