Altijd Dom Doen

Studeren met een functiebeperking, hoe is dat? Studente Els Klaui geeft ons een inkijk in het hoofd van een ADD’er.

Vandaag geef ik je graag een aantal adviezen voor je dagelijks leven. Als je de gewoonte hebt om in de badkamer een glas water te drinken, focus dan niet op je spiegelbeeld. Het kan dan namelijk zo zijn dat je het glas niet volledig naar je mond hebt gebracht voor je het kantelde. Het mag dan wel geen tandpasta zijn op je shirt maar een grote natte vlek wekt toch vragen op. Doe ook de dop weer terug op de fles waar je hem een minuut daarvoor af draaide. Dit kan voorkomen dat je de dop daarentegen in je – zojuist rijkelijk gevulde – glas cola wilt leggen.

Moet ik je ook nog vertellen dat je beter niet je deur uit kunt stappen zonder eerst je sleutels in je zak te steken? Dergelijk advies lijkt misschien compleet overbodig. Toch zou het je nog kunnen verbazen hoeveel mensen dit soort herinneringen kunnen gebruiken. Hoe vaak een suffie zoals ik handelingen compleet kan verdraaien is bijna een kunst. Door met mijn hoofd in de wolken te lopen blijken automatische handelingen toch vaak wat minder vanzelfsprekend.

Dingen opschrijven om ze niet te vergeten is sowieso een goed plan. Het voorkomt aan de ene kant natuurlijk dat je het vergeet en aan de andere maakt het je hoofd leger. Gaan zitten voor een paper werkt niet als er continu allerlei gedachten door je hoofd flitsen. Je moet hier nog een mailtje sturen en daar nog een vraag in de groep gooien. Check je agenda snel even om te kijken of je inderdaad die avond af kan spreken met je vriendin en zet dan ook gelijk dat ene evenement er even in. Wacht, op welke datum was dat ook alweer precies? Even kijken op Facebook… En oeps, ineens ben je 2 uur, 100 foto’s, 3 artikelen en 2 kattenfilmpjes verder. Nee, dit is geen goed begin van de dag. Maak er nou maar een gewoonte van om alles op te schrijven voor je het vergeet.

Sinds enige tijd probeer ik alles op te schrijven. Ik houd dingen bij in mijn agenda en notitieblok. Ik maak bestanden in Word en Excel om andere zaken bij te houden. Als ik in de kroeg op ideeën kom schrijf ik ze op een bierviltje. Onderweg zoek ik naar een bonnetje in mijn jaszak om de vergeet-mij-nietjes te noteren of gebruik ik hiervoor mijn telefoon. Je ziet het al, het enige wat nog ontbreekt aan dit geweldige systeem is een herinnering aan waar ik in hemelsnaam ook alweer wat heb geschreven. Tot die tijd start ik mijn dag met het zoeken naar papiertjes, mij herinneren dat ik ook nog iets anders belangrijks ergens had staan en dan ook nog proberen alle herinneringen samen te voegen tot een overzichtelijke lijst. Een angstaanjagend lange lijst met dingen die nog gedaan moeten worden. Dingen die ik niet in één dag af ga krijgen. Dingen waar ik niet tussen kan kiezen…

Bij nader inzien zijn dergelijke adviezen inderdaad overbodig. Mijn hoofd is een vlieger en ik hang nu toch liever even tussen de wolken dan aan deze onmogelijke opgave te starten.

Els Klaui
Derdejaars global project & change management en algemeen bestuurslid van SCHIB, platform voor studeren met een functiebeperking.

Er zijn 2 reacties op «Altijd Dom Doen»

  1. Isse schreef:

    Je bent en blijft een mooi mens, dag lieve elsje.

    1. Els schreef:

      Hallo lief berichtje dat ik nu pas tegenkom ^^ slingerde jij soms ook ergens rond in mijn tas?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *