Afleiding Doet Donderen

Studeren met een functiebeperking, hoe is dat? Studente Els Klaui geeft ons een inkijk in het hoofd van een ADD’er.

Hoe het is om te studeren met een functiebeperking? Een hele uitdaging. Bijvoorbeeld het halen van deadlines, zoals voor een verslag of voor deze column. Wederom welkom in mijn hoofd.
Deze uitdaging begint bij het kiezen van de meest geschikte werkplek. Helaas kan het begrip ‘geschikte werkplek’ per keer, en vooral per opdracht, nogal verschillen. Dit hoeft op zich geen probleem te zijn als ik zou weten hoe deze factoren het best op elkaar aansluiten. Maar misschien raad je het al, dit is helaas niet het geval!

Ik kan mijn kamer en bureau perfect inrichten voor de studie. Ten minste, een half uur nadat ik alle rommel die zich op magische wijze iedere dag weer verzamelt, aan de kant heb geruimd. De truc is om de perfecte balans te vinden tussen afleidende drukte en afleidende stilte. Afleidende stilte?! Ja, zelfs een té lege en rustige ruimte kan onrust geven en ervoor zorgen dat ik op de eerste de beste trein naar dromenland stap. Het creëren van deze balans kost uiteindelijk een hele werkdag met tijdgebrek en een hoop frustratie als eindresultaat. Op dat soort momenten besluit ik meestal dat mijn kamer gedoemd is om te falen en ga ik op zoek naar studiegezelschap.

Op dit moment zit ik aan tafel bij een pokergamer met luide grappen en wisselende muziek, met door mijn oordoppen een elektronisch deuntje zonder zang. Zolang de mensen om mij heen hun ding doen, hier een beetje consequent in zijn en mij vrij laten om ook mijn ding te doen, kan ik best lekker werken. Een constante ruis aan afleidende factoren; de voorspelbaarheid van geluiden en bewegingen die evenveel aandacht vragen, helpen goed om in een soort tunnel-modus te komen en me in mijn werk vast te bijten.

Mocht jij dus van pokeren houden en dit wekelijks doen, adopteer dan alsjeblieft ook eens een ADD’er zoals ondergetekende. Laat mij dan rustig in een hoekje zitten typen zonder te veel aandacht aan me te schenken. Helaas werkt dit alleen voor een makkelijke schrijftaak waarvoor ik alle nodige informatie al in mijn spons heb zitten. De constanten zijn echt belangrijk, want nu er anderen de kamer binnenkomen met hele andere intenties dan rustig zitten pokeren, raak ik helemaal van de leg en ga ik ongetwijfeld weer mijn deadline missen.

ELS KLAUI
Derdejaars global project & change management en algemeen bestuurslid van SCHIB, platform voor studeren met een functiebeperking.

Er zijn 2 reacties op «Afleiding Doet Donderen»

  1. jeroen schreef:

    Dope om een column van jou tegen te komen. Grappig om te lezen dat jij ook op zoek bent naar een mix van stilte en geluid. Groeten van je (destijds) mede PMT bezoeker.

    1. Els schreef:

      Jeetje ik lees dit nu pas! Wat leuk! en stom… maar typisch 😉 ik hoop dat het goed met je gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *