In Den Hoofdwacht: best chique

Oud-journalistiekstudent Silke Polhuijs zoekt de beste Zwolse plekken om te lu13-in-den-hoofdwacht-best-chique-w01-in-4-26-oktober-2016nchen, te dineren of te borrelen. Deze week: In Den Hoofdwacht.

Lasagne of tortilla’s. Of hoogstens een lap biefstuk. Culinairdere dingen dan dat eet ik normaal niet. Iets met budget en dingen die een boer niet kent. Toch werd ik verleid om in een restaurant te eten waar voedsel als grietfilet en hertenrug wordt geserveerd. In Den Hoofdwacht aan de Grote Markt doet het namelijk heel slim.

Dat zit zo. De kaart ziet er best culinair uit. Althans, voor studenten die zelf in de keuken niet verder komen dan pesto-pasta en Jumbo-wijn. Er staan namelijk prachtige woorden op het menu. Zoals oesterzwam. En charcuterie (dit woord moest ik drie keer opnieuw schrijven). En het mooie is: alles negen euro. Het zijn dan wel mini-gerechtjes, staat erbij, maar met twee daarvan heb je een prima maaltijd. Dat klinkt dus aantrekkelijk: eten dat op papier al esthetisch verantwoord is, voor een stufi-verantwoord prijsje.

Ik eet sliptong. We moeten googelen wat ‘dagvangst van een kotter’ betekent, maar het komt neer op verse vis. Normaal kom ik qua vis niet verder dan een neergekwakt stuk Bonus-filet, dus dit is een ander verhaal. De sliptong moet op een bepaalde manier van de graat af worden gesneden. Even werken dus, maar intens lekker. Ook de spinkrabhamburgertjes zijn goed te doen. En als we bepaalde ingrediënten of wijnen niet begrijpen, is er een bijzonder enthousiaste knakker werkzaam die ons er van alles over vertelt.

13-in-den-hoofdwacht-best-chique-02-win-4-26-oktober-2016Superenthousiast worden we zelf ook, en niet alleen van het eten. In Den Hoofdwacht heeft namelijk een gin-menu. Nog een keer? Een gin-menu. Hoe lekker wil je ’t hebben? Ook de sfeer is fijn: het restaurant zit niet zomaar ergens, maar in het voormalig VVV-kantoor aan de Grote Kerk. Er hangt een dooie pauw aan de muur (je verwacht het niet) en aan het plafond zitten van die mooie oude balken. Als de kok dan ook nog eens persoonlijk een bord chocoladetaart serveert, ben ik om. Deze tent voelt best chique, zonder dat ik de rest van de maand op crackers leef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *