Kim in Alicante: ‘Spanjaarden ontbijten twee keer’

Journalistiekstudent Kim Scholte in ’t Hoff studeert tot de zomer in Alicante, aan de zuidoostkust van Spanje. Voor WIN doet ze verslag van haar belevenissen.

Denk je aan de Spaans keuken, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan tapas en paella. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat ze hier eten. Lees gauw verder om te weten wat je moet bestellen als je in Spanje bent!

Almuerzo

Als ontbijt nemen Spanjaarden vaak iets wat licht op de maag valt. Verwacht dus geen pannenkoeken of gebakken eieren. Wat je wel vaak op de kaart ziet staan is geroosterd (stok)brood met tomaat en olijfolie (pan con tomate). En natuurlijk een café con leche, oftewel koffie met melk.

Zelf vind ik het ook echt heerlijk, maar het is voor mij lang niet genoeg om de eerste paar uur van de dag mee door te komen.

Daarom nemen veel Spanjaarden een tweede ontbijt. Hier noemt men dat een almuerzo. Dit wordt tussen 10.00 en 11.30 uur gegeten en betreft vaak een croissantje of een broodje met kaas of ham.

Zwarte pannen met rijst

Rond een uur of twee in de middag is het tijd voor de warme lunch. Dan komen ronde zwarte pannen met rijst en allerlei soorten vis op tafel. Klinkt dit jou bekend in de oren? Dat kan goed kloppen, want dit is de wereldberoemde paella.

Een Spaans klasgenootje vertelde dat je paella absoluut niet als diner moet eten. Veel toeristen trappen hier wel in en bestellen dus vaak paella als avondeten. Ze zei: ‘”Die paella kan dan echt niet lekker zijn. Dit bieden restaurants alleen ’s avonds aan om geld te verdienen aan toeristen.”

Tussen 17.00 en 20.00 wordt er vaak tapas gegeten op het terras. Allerlei verschillende soorten versnaperingen komen voorbij. De bekendste daarvan zijn patatas bravas, croquetas de jamón, calamares en jamón ibérico. Een paar minder typische tapassoorten zijn ensalada rusa, tortilla de papas en octopus.


Typische tapassoorten zijn:
Patatas bravas: gebakken aardappeltjes met pittige rode saus
Croquetas de jamón: de naam zegt het al, dit zijn ham kroketjes
Calamares: gefrituurde inktvisringen
Jamón ibérico: typische zoute stukjes varkensvlees
Ensalada rusa: een koude salade van aardappelen, wortelen, doperwten, tonijn en mayonaise
Tortilla de patatas / Española: een Spaanse omelet met ei, aardappel en ui
Octopus: spreekt voor zich

Sangría en bier

Natuurlijk kunnen we geen tapas eten zonder een typisch Spaans drankje. Dat is, je raadt het al, sangría. Voor de mensen die niet weten wat het is. Het is een alcoholisch drankje met rode wijn, bruisend water, suiker en verschillende soorten fruit. Ik vind het ontzettend lekker en heb er hier al vééééél te veel van gedronken!

Ik ben erachter komen dat de Spaanse keuken best ongezond is. Veel dingen worden gefrituurd of gebakken. En om 10.00 uur ’s ochtends zitten veel gepensioneerde mannen ook al aan het bier! Het zou allemaal wel een stukje gezonder kunnen, maar wie ben ik om dat te veranderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *