Ingezonden: ‘Cluj-Napoca, een onvergetelijke ervaring’

Journalistiekstudenten Joost Poppema en Willem Poppes zaten eind maart voor hun studie een week in Roemenië. Voor WIN doen ze verslag van hun belevenissen.

Maandagochtend 08.30 uur. “Welcome everyone to Cluj-Napoca, I hope you will enjoy it”, begint onze Roemeense docent terwijl wij op het dakterras van de school een groepsfoto maken. Het is zonnig, 24 graden om precies te zijn en we hebben een prachtig uitzicht over de stad. We maken een groepsfoto met zijn allen. We zijn met vijfenveertig studenten uit allerlei landen. Zo zijn er Litouwers, Grieken, Hongaren, Belgen, Grieken en natuurlijk Nederlanders aanwezig. “Even lachen voor de foto!”, werkt hier dus niet. De oplossing om iedereen lachend te fotograferen is snel gevonden: “Everyone say Cluj!”

Allemaal leuk en aardig, maar wat doen we hier eigenlijk?

Wij, Willem en Joost, volgen het Blended Intensive Program: Cultural Journalism in Urban Landscapes. Als tweedejaars journalistiekstudenten gaan we in de studentenstad van Roemenië; Cluj-Napoca, een leerzame week tegemoet waarbij we theaterworkshops volgen, een interculturele avond organiseren en een lokale kunstenaar gaan interviewen. Het doel van de week is de Roemeense cultuur beter leren kennen, het samenwerken met andere nationaliteiten en natuurlijk een leuke tijd tegemoet gaan!

Eerste impressie van de stad

Twee dagen voordat het programma begint komen wij na een korte vlucht aan in de grootste stad van de provincie Transsylvanië. Wat gelijk opvalt vanuit de taxi is de moderniteit van de stad. Daar waar we onverharde wegen, grauwe Sovjetblokken en armoede verwachtten aan te treffen, blijkt het tegenovergestelde waar. De spiksplinternieuwe fietspaden, moderne flats, de hipste koffietentjes en een bruisend centrum typeren de stad. Al moet eerlijk gezegd worden dat de zon die de volledige week zichtbaar aanwezig was, ook meehielp in het waarderen van de schoonheid.

Programma

Onze tijd in Cluj-Napoca verloopt ontzettend snel. Een druk programma zorgt ervoor dat we van alles te zien krijgen. We worden rondgeleid door het imponerende operagebouw, gaan naar een balletvoorstelling, bezoeken een sculpturenpark, krijgen lessen in fotografie en hebben de kans om met lokale Roemeense journalisten te spreken.

Wanneer we een kijkje nemen bij de ietwat gedateerde televisiestudio van ‘TVR CLUJ’ kan Joost zijn geluk niet op. Hij mag aanschuiven in de talkshow over Cluj-Napoca. Dat betekent drie camera’s op je gericht en een druk gebarende regisseur die precies vertelt hoe en waar je moet gaan zitten. Best spannend! Gelukkig gaat alles goed en krijgen we zelfs de kans om het tv-optreden van Joost te editen. Hoe vet is dat.

Cultuur en kunst

Op de interculturele avond wordt uit volle borst het volkslied gezongen door de Litouwers. Een typisch Grieks dagmenu wordt er gepresenteerd: veel koffie, een slof sigaretten, in de avond een heleboel Gyros en om af te sluiten salade met feta. Toch slepen wij als Nederlanders de eerste prijs in de wacht op klassieke wijze met een Kahoot-quiz.

Tijdens ons bezoekje aan het ‘Arkhai Sculpture Park’ van kunstenaar Ernő Bartha worden we omarmd door de Roemeense gastvrijheid. In de ‘middle of nowhere’ worden we verwelkomd met de heerlijke geur van verse pizza! Joost interviewt Ernő Bartha en Willem interviewt tijdens het koken zijn vrouw. Een unieke ervaring die we nooit hadden willen missen!

Afsluiting van de week

Op de vrijdag presenteren we onze geschreven interviews en duiken we nog een keer samen met andere internationale studenten de bar in. Dat hadden we na deze intensieve week wel even verdiend!

Ons vliegtuig vertrekt pas zondag, wat voor ons betekent dat we nog een hele dag de tijd hebben om de omgeving wat verder te ontdekken. We besluiten te hiken in de bergen rondom Cluj-Napoca. Na een drie uur lange klim levert ons dat een adembenemend uitzicht op. Een fantastische manier om deze week af te sluiten!

Wij willen iedereen aanraden om mee te gaan op eenzelfde soort reisjes. Het verbreedt je horizon, je verbetert je sociale en Engelse skills, je leert allerlei verschillende culturen kennen en je houdt er ook nog eens leuke contacten aan over. Ons rest nu nog maar een ding te zeggen: multumesc (dankjewel) Cluj!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *