Kim in Alicante: ‘Een kaasschaaf, wat is dat?’

Journalistiekstudent Kim Scholte in ’t Hoff studeert tot de zomer in Alicante, aan de zuidoostkust van Spanje. Voor WIN doet ze verslag van haar belevenissen.

Inmiddels zit ik alweer vier weken in het zonnige zuiden. Ja je leest het goed, in februari schijnt de zon bijna iedere dag hier in Alicante. Beter dan in ons koude kikkerlandje!

Vóór mijn vertrek moest ik natuurlijk wel een aantal dingen regelen. Bijvoorbeeld een woonaccommodatie. De universiteit ligt buiten het centrum, op zo’n twintig minuten met de bus of de tram. Wil je dichtbij de universiteit wonen? Dan kan je het best een kamer huren in de residentie tegenover de universiteit. Deze heet Micampus. Je kan hier kiezen voor een mealplan of lekker zelf koken. Een vriendin van mij woont in deze residentie, dus als we een tussenuur hebben doen we altijd een koffietje bij haar thuis. Het nadeel is wel dat ze altijd de bus of tram moet nemen om naar het centrum of het strand te gaan.

Opgelicht?!

Ik koos zelf voor een shared flat in het centrum en dat bevalt me erg goed! Deze heb ik gevonden via Facebook, maar dat ging niet zo één, twee, drie. Ik had namelijk een mooi appartement gevonden, maar…. Na goed contact met de verhuurder en met één van de huidige bewoonsters besloot ik dat dat mijn onderkomen tijdens mijn exchange zou worden. Nadat ik één maand kale huur als borg had betaald kreeg ik een telefoontje van mijn bank. Mijn transactie bleek erg verdacht, aangezien er nog nooit eerder een klant geld had overgemaakt naar deze Spaanse rekening.

Ik schrok me natuurlijk kapot en baalde ontzettend. De bank heeft de transactie geweigerd en adviseerde mij om meer research te doen naar de verhuurder. Zo gezegd, zo gedaan. Ik vroeg de verhuurder om te videobellen, zodat ze het appartement kon laten zien. Ze vond het erg raar dat ik haar niet vertrouwde, maar was wel bereid om te videobellen. Gelukkig kwamen de foto’s honderd procent overeen met de beelden. Ik ben superblij met mijn plekje hier!! Dus zoek je een appartement via Facebook? Vraag de huurbaas om te videobellen! Zo weet je zeker dat het betrouwbaar is.

Extra lang weekend

Vóór mijn vertrek moest ik ook een ‘learning agreement’ geregeld hebben. Die van mij is heel vaak afgewezen, omdat ik bepaalde vakken niet mocht kiezen. Na veel stress en mailtjes is ‘ie uiteindelijk door beide scholen (Windesheim en de uni van Alicante) ondertekend. Eindelijk geregeld… dacht ik. Toen ik op de universiteit aankwam moest ik checken of er geen overlap was tussen mijn vakken. Dat bleek wel zo te zijn, maar ik was niet de enige. Bijna iedereen moest zijn of haar learning agreement aanpassen. Dat klinkt als veel gedoe. Maar het grootste voordeel is dat je dus je eigen rooster kan kiezen. Zo ben ik elke vrijdag vrij, wat betekent: extra lange (steden)tripjes!!!

Kaasschaaf en hagelslag

Wij Nederlanders hebben onze typische producten die we dagelijks gebruiken. Normaal gesproken sta je daar niet bij stil. Maar als je voor een halfjaar naar het buitenland verhuist, is dat wel handig om te doen. Want waar je in Nederland in bijna elk huis een kaasschaaf in de besteklade ziet liggen, is dat in Spanje niet het geval. Daarom gaven mijn vriendinnen mij een kaasschaaf als cadeautje. Ben je meer een zoetekauw? Vergeet dan niet om hagelslag mee te nemen. Want ook dat heb ik hier niet in de schappen zien liggen.

Natuurlijk is het ook leuk om wat van de Spaanse cultuur mee te krijgen. Een klassiek Spaans ontbijt is tostada con tomate y aceite. Een dikke aanrader wat mij betreft! En natuurlijk niet te vergeten: Jamón Ibérico.

Trip naar Marokko

Misschien is dit wat voor de hand liggend, maar om je tijd optimaal te benutten is het handig om een lijstje te maken met dingen die je sowieso gezien moet hebben. Zo heb ik een lijst gemaakt met mooie stranden, bezienswaardigheden, restaurants, hikes en plaatsjes rondom Alicante. De nummer één van plekken die ik heel graag wil zien is Marokko. Het is namelijk maar een uurtje met de boot vanaf het zuidelijkste puntje van het vasteland van Spanje (Tarifa) naar Tanger, en nog geen twee uur vliegen vanaf Alicante naar Marrakesh.

Als laatste is het leuk om vóór vertrek foto’s van familie en vrienden te printen. Zij kunnen natuurlijk niet vergeten worden 😉

Wil je op de hoogte blijven van Kims belevenissen in Alicante? Check dan haar Instagram: opreismetkim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *