Geldzaken: ‘Ik claim achtergelaten biertjes’

Hoe verdien jij je geld en waar geef je je euro’s aan uit? Julian, eerstejaars lerarenopleiding Engels, is vaste klant van de kantines op Windesheim.

Heb je een bijbaan?

“Ik ben, in Lidl-jargon, een ‘hulpkracht’. Ik werk daar om af en toe dingen te kunnen kopen die ik graag wil. Soms vul ik de schappen en soms zit ik achter de kassa. Ik krijg best redelijk betaald, beter dan mijn vorige baan. Ik switchte van supermarkt en krijg nu 7,52 euro per uur. Bij mijn vorige baan kreeg ik maar 4,20 euro… echt niet normaal.”

Waar geef jij het liefst je geld aan uit?

“Uitgaan! Op ‘bijzondere gelegenheden’ gaat er veel geld op aan alcohol. Bijvoorbeeld tijdens het Pinksterfeest, dat zijn grote tentfeesten ergens op een weiland, ik ga meestal naar die in Bornerbroek. Ik heb ooit proberen te tellen hoeveel biertjes ik daar dronk, maar op een gegeven moment raakte ik de tel kwijt. Ik gok dat het een stuk of 25 zijn geweest. Ik heb trouwens ontdekt dat veel mensen biertjes achterlaten op de bar. Die claim ik met alle liefde.”

En de rest van je centen?

“De kantine van Windesheim, daar ben ik heel gevoelig voor. Mijn favoriete snack is het welbekende bakje patat. Niet eens zo heel lekker, maar het is soms precies waar je zin in hebt.”

Kan je goed sparen?

“Ik heb ooit lang gespaard voor een gaming pc, zo’n hightech constructie met lampjes. Maar ik kwam erachter dat ik meer een ‘vrije spaarder’ ben, dus die computer is er niet van gekomen. Ik spaar wel, maar niet voor een specifiek doel, ik wil het gewoon uitgeven wanneer ik wil. Dat heb ik geleerd toen ik een keer een game van zestig euro had gekocht van mijn spaargeld: Baldur’s Gate 3. Een grote miskoop, na een halfuur was ik er klaar mee.”

Financiële tip voor andere studenten?

“Raak niet verslaafd. De prijs van sigaretten gaan almaar omhoog, dat kost een godsvermogen. Mijn afkeer daartegen komt ook omdat mijn moeder al haar hele leven rookt. Een goede vriendin van mij ook. Ze vraagt mij geregeld of ik voor haar een pakje kan kopen, omdat ze zelf niet genoeg geld heeft.”

Tekst: Helen van Wincoop
Foto: Hannah Hoekerswever

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *