Door de grachten voor het goede doel

Windesheimdocent Tim de Roos doet mee aan de Amsterdam City Swim, om geld op te halen voor de ziekte ALS: “Ik draag dit op aan mijn vader.”

Op 3 september springt Tim de Roos, docent conceptontwikkeling bij Communicatie (29), in de grachten voor de Amsterdam City Swim en gaat twee kilometer zwemmen. Met zijn team haalt hij geld op voor de dodelijke zenuw-spierziekte ALS.  “Ik vind zwemmen helemaal niet leuk, maar mijn vader is mijn motivatie.”

Vorig jaar begon De Roos met het trainen voor de zwemtocht. Drie keer per week is hij in het Windesheimzwembad van On Campus te vinden. “Ik heb mij als groep ingeschreven voor de City Swim, zodat andere docenten of studenten ook mee kunnen. Zo hebben twee collega’s zich ook aangemeld toen ik mijn verhaal had verteld.”

Krachtiger

Ook De Roos is een dierbare verloren aan de ziekte ALS. Zijn vader, Ton de Roos, overleed in 2017. Dat motiveerde de Roos om mee te doen, vertelt hij. “Eigenlijk vind ik zwemmen helemaal niet leuk, sporten ook niet, maar hiermee werk ik naar een doel toe.”

Hoe is het om via het trainen voor de race constant te worden herinnerd aan de ziekte van zijn vader? “Dat is niet meer zo moeilijk. Er is inmiddels vijf jaar overheen gegaan. De rouw verandert dan. Ik zie het niet meer als een pijnlijke herinnering, maar ik doe de City Swim meer ter ere van. Ik draag dit op aan mijn vader. Dat is krachtiger dan verdriet.”

Het sponsorevenement Amsterdam City Swim ontstond tien jaar geleden, toen een groep vrienden meedeed aan de Hellespont zwemrace in Turkije. Ze zwommen voor hun gezamenlijke vriend Weert Jan Weerts, die aan ALS leed. Dat groeide uit tot de Amsterdam City Swim, waar jaarlijks honderden zwemmers aan meedoen. De editie van vorig jaar haalde meer dan een miljoen euro op voor Stichting ALS.

Tweeënveertig baantjes

De Roos verwachtte een jaar trainen nodig te hebben om de afstand van twee kilometer te kunnen zwemmen. “Eerst vond ik het spannend of ik de afstand zou kunnen halen, want ik ben niet echt een sporter. Maar binnen drie à vier maanden lukte het al. De route is 2.1 kilometer zwemmen. Het zwembad hier op de campus is vijfentwintig meter. Dat is tweeënveertig keer heen en weer.”

De Amsterdamse grachten lijken in eerste instantie niet de beste plek om te gaan zwemmen. De Roos heeft deze opmerking vaker gehoord en lacht: “Een collega zei precies hetzelfde. Maar het water is daarop getest. Natuurlijk is het niet zoals het zwembad hier, maar het is veilig. Alleen het koude water en de stroming zullen even wennen zijn.”

Team

Samen met collega’s Marianne Nauta en Marjan Heuving gaat de Roos de tocht zwemmen. Maar er is nog plek in het team, dat moedigt De Roos juist aan. Ook studenten zijn welkom.  “Iedereen kan meedoen. Ik begon zelf met weinig conditie na corona en binnen een relatief korte tijd lukte het mij.”

Het is bijzonder dat dit georganiseerd wordt, vindt De Roos. “ALS is een ernstige ziekte die relatief weinig voorkomt. Door die reden lijkt het soms alsof er minder urgentie is, terwijl er geld nodig is.” Er is namelijk nog geen behandelmethode voor ALS. Alle donaties van het evenement gaan daarom naar wetenschappelijk onderzoek en naar de verbetering van levenskwaliteit van patiënten met ALS.

Het team van de Roos heeft inmiddels (einde mei 2023) de 1450 euro gepasseerd, meer donaties zijn welkom. Aanmelden voor het team of doneren kan via de site: Team de Roos – Amsterdam City Swim

Tekst en foto: Serena Caruso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *