Studenten maken trailers voor Libris prijs

Studenten van Windesheims Lerarenopleiding Nederlands helpen mee met het onder de aandacht brengen van de beste Nederlandstalige romans van afgelopen jaar. Ze maakten korte audiotrailers over de genomineerde boeken van de Libris Literatuur Prijs 2023.

In de aanloop naar de prijsuitreiking wordt altijd lesmateriaal over de Libris prijs gemaakt voor het voortgezet onderwijs. Dit jaar zitten daar ook 18 audiotrailers bij, gemaakt door de tweedejaarsstudenten van Windesheim. Deze trailers laten in 90 seconden horen wat een boek teweegbrengt.

Hun docenten, Jaap van der Molen en Douwe Slootman, werkten voor het project samen met platform Beeld en geluid op school.
Elke student las één van de 18 boeken van de zogeheten Longlist van genomineerden voor de prijs. Daarna zochten ze de mooiste of kenmerkendste zinnen uit elk boek en maakten daarover een audiotrailer, getiteld #DeZin. Ook maakten zij aanvullend lesmateriaal voor docenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Verdwijnen

In de audiotrailers lezen de studenten telkens een paar zinnen voor en leggen kort uit waarom zij juist voor dit fragment hebben gekozen.

Zo leest student Tamar Foget in haar audiotrailer een fragment voor uit de roman De gebeurtenis van Peter Terrin. Dat stukje gaat over een weg die een ziekenwagen aflegt, nergens heen gaat en verdwijnt. Tamar noemt deze zinnen een mooie verwijzing naar hoe in de roman mensen verdwijnen uit elkaars leven.

Klik op de luidspreker als je de boektrailer van Tamar wilt beluisteren

Shortlist

De zogeheten Shortlist, de lijst met de zes overgebleven genomineerden voor de Libris prijs, is afgelopen maand ook bekend gemaakt. Peter Terrins roman De gebeurtenis zit nog steeds bij de kanshebbers om te winnen.
Tijdens die bekendmakingsmiddag in Amsterdam werd Tamar samen met Windesheimstudent Twan Oudendijk geïnterviewd over haar audiotrailer (zie foto).

Foto: Bart Grietens

Donderdag 23 maart gaan de Windesheimstudenten hun lesmateriaal nog een keer demonstreren, op de Dag van Literatuur in Rotterdam.
De bekendmaking van de winnaar van de Libris prijs is op 8 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *