Rondvraag: hoe ‘skeer’ is jouw kerst?

De prijzen blijven maar stijgen, ook met de feestdagen. In hoeverre voel jij de dure decembermaand in je portemonnee?

‘Vooral bij mijn ouders merk ik dat er bijvoorbeeld steeds minder vlees op tafel staat omdat de prijzen van het eten gewoon heel duur zijn, maar wij gourmetten wel gewoon nog steeds want het gaat om de kerstvibe en niet om hoeveel eten er op tafel ligt. Ik kan wel snappen dat studenten meer stres ervaren met de kerstinkopen omdat de prijzen nu een stuk hoger liggen. Mijn tip, ga bewuster met je geld om!’

Selina student Social Work

‘Ik woon op mijzelf dus je bent dan wel meer bezig met wat je uitgeeft omdat toch alles iets duurder wordt. Kerst vier ik verder wel gewoon zoals normaal, lekker eten bij mijn ouders, al let ik wel beter op mijn budget, maar niet extreem want het moet wel nog gewoon leuk blijven. Veel studenten hebben denk ik niet perse last van een skere kerst, maar van een skere periode in het algemeen, dus check de 30% korting bak bij de Jumbo, daar zitten altijd van die gourmet snacks in.’

Sterre student Journalistiek

‘Ik werkte vorig jaar fulltime, dus toen had ik veel meer te besteden en ik merk wel echt, ook vanwege de inflatie, dat er gewoon veel minder geld overblijft. Daardoor heb ik dus ook minder ruimte om leuke of duurdere cadeautjes te kopen voor de kerst. Ik heb nu wel dat ik het liever op andere gebieden financieel wat rustiger aan doe, zodat ik een leuke kerst heb gehad. En minder uitgaan bespaart wat dat betreft ook veel!’

Lise student Social Work

‘Ik let niet heel erg op de prijzen, qua eten misschien wel, gewoon wat minder lekkere dingen, maar qua cadeaus niet. Ik ga gewoon lekker eten met mijn familie, want dat doen wij elk jaar, dus ik vier kerst eigenlijk niet echt anders. Zelf denk ik zeker dat studenten last hebben van een skere kerst, dus wees creatief en koop leuke kleine spulletjes waar mensen iets aan hebben.’
Jasper student leraren opleiding sport en bewegen

‘De cadeaus die ik gekocht heb voor de kerst zijn dit jaar wel iets kleiner geworden want wij hebben het budget van €100; euro naar €75; euro gezet omdat alles net een stukje duurder is geworden. Studenten hebben denk ik wel last van een skere kerst, bijvoorbeeld als je op kamers woont dat je niet een heel erg uitgebreid kerstdiner kan vieren. Laatst zag ik toevallig op televisie iemand die kwam met een goedkoop kerstdiner, dus wees creatief met recepten die wat minder geld kosten!’

Lars student PABO

‘Wij doen dit jaar geen kerstinkopen, gewoon lekker eten. Dit is niet echt anders dan vorige jaren, want wij doen eigenlijk nooit cadeautjes met kerst. Of studenten last hebben van een skere kerst? Ik denk wel dat het ermee te maken heeft waar je vandaan komt. Cadeautjes halen bij bijvoorbeeld kringlopen zal veel geld besparen. Daar hebben ze hele leuke boeken, echt ideaal!’

Denise (rechts afgebeeld) student Logopedie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *