‘Almere steeds meer studentenstad dankzij ALTO’

Eerstejaars van Windesheim in Almere duiken deze week in de Almeerse Take Off (ALTO): drie dagen vol introductie-activiteiten op de Esplanade in de stad.

Het is nog vroeg, deze tweede dag van de eerstejaars-introductie bij Windesheim in Almere. Het is de eerste keer dat de ALTO (Almeerse Take Off) gehouden wordt in de stad. Heel druk is het niet, maar de stemming zit er goed in.

De activiteitenparade wordt gehouden op de parkjes van de Esplanade en het strand aan het Weerwater. Dit jaar is de eerste keer dat de ALTO zo wordt gehouden, er is voor de nieuwe eerstejaars studenten van alles te vinden op het festivalterrein.

Het veld staat vol met foodtrucks en activiteiten, studenten spelen een spannend potje airhockey, terwijl achter hen wordt gefeest in de Silent Disco. Wie wil kan zich daar laten ‘verglitteren’ door een make-up artiest.

Sylvia Kommers

Sylvia Kommers, adviseur communicatie en lid van het ALTO-projectteam, kijkt tevreden rond: “Door de stakingen van de NS konden dinsdag veel eerstejaars niet aanwezig zijn. Dat was erg jammer, maar vandaag hopen we op meer studenten.”

De ALTO-studenten zijn per klas ingedeeld en worden door een ouderejaars, een zogeheten ‘Ally’, begeleid. De naam Ally klinkt naar Almere en tegelijk naar het Engelse woord Ally (bondgenoot), legt Kommers uit.

Gershwin is zo’n Ally. Hij is met zijn groepje eerstejaars al langs verschillende workshops geweest. En langs de glittermake-over: het groepje schittert in de zon.

Gershwin en zijn eerstejaarsgroep

Gershwin: “Het is leuk om de eerstejaars te begeleiden en activiteiten met hen te doen.’ De eerstejaars om hem heen knikken enthousiast. Het is ook handig dat ze allemaal in dezelfde klas zitten, dan kent iedereen elkaar straks al.”
De meiden om hem heen lachen: “We hebben echt een meisjesklas, hier bij Verpleegkunde. Er zit geen enkele jongen bij!”

Gershwin vindt het goed dat Windesheim deze introductieweek heeft georganiseerd. “Je ziet in Almere weinig studenten op straat, het lijkt meer een stad voor volwassenen. Ik heb de stad natuurlijk vooral meegemaakt tijdens corona, maar het viel me op. Ik denk dat deze introductie-activiteiten ervoor zorgen dat studenten meer samenkomen. Dat is een goed begin.”

Op het strand aan het Weerwater zit een groepje eerstejaars in roze strandstoelen te relaxen. Volgende week beginnen ze aan de studies. Wat vinden ze van vandaag? “Het is een beetje rustig, maar we vinden het een leuke dag. Op de planning staat, naast de introductie van de opleiding, een ‘dinner-roulette’ en verschillende themafeesten van verenigingen.

Op de vraag welke activiteit van de ALTO het leukst is, komt één unaniem antwoord: een rondje roeien over het Weerwater, aangeboden door studentenvereniging Agon. Eerstejaars Vera: “Op het water gaan is voor mij het hoogtepunt. Ik denk dat ik bij deze roeivereniging ga, dan kan ik elke dag roeien!”

Justin van studentenroeivereniging Agon

Justin is één van de leden van studentenroeivereniging Agon. Hij vertelt enthousiast: ‘We hebben elke dinsdag een roeiavond, waarna we meestal samen eten en even iets drinken. In de weekenden is het feest. Het idee is dat je bij Agon kan sporten maar daarnaast ook een drankje bij ons kan doen.’

Justin merkt dat er in Almere nog niet zo’n studentencultuur heerst zoals in Amsterdam of Zwolle. “Er zijn niet heel veel studenten in Almere en het studentenleven is niet zo bekend. Natuurlijk is dat er wel, maar het is nog erg kleinschalig. Het moet groeien en deze ALTO dagen zullen daar zeker bij helpen.”

De ALTO wordt vanavond (donderdag 1 september) afgesloten met het grote Studentenfééstival.

Alle foto’s van de introductieweek van Windesheim Zwolle en Almere zijn terug te vinden in ons fotoalbum op Facebook  ‘Introductieweek 2022’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *