Gratis tampons op campus

Windesheim biedt gratis tampons en maandverband bedoeld voor studenten die dit zelf niet of moeilijk kunnen betalen. Die kunnen gebruikers zelf pakken uit automaten in een aantal damestoiletten in Zwolle en Almere.

Het bestuurscollege onderzoekt de mogelijkheden voor gratis verstrekking van menstruatieproducten op de campus. Aanleiding was een vraag van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) over ‘menstruatie armoede’ onder studenten.

Leeg

Sinds eind mei zijn doosjes tampons en maandverband gratis uit automaten te halen verspreid over de campus. In Zwolle zijn vier automaten geplaatst, in Almere twee. In Zwolle staat bijvoorbeeld een automaat in de grote toiletgroep bij de hoofdingang. Die blijkt vanaf de start regelmatig leeg te staan.

Het gaat vooralsnog om een pilot, na een maand wordt het verbruik geëvalueerd, vertelt Sandra Jutten-Boverhof van de dienst Bedrijfsvoering.

Wc-papier

Menstruatie armoede komt volgens de Stichting Armoedefonds bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen voor. Soms blijven vrouwen daarom thuis van school of werk, of ze gebruiken noodgedwongen een alternatief als wc-papier.

De cmr verwacht dat er ook op Windesheim studenten zijn die maandelijks geen of te weinig geld hebben om menstruatieproducten aan te schaffen.

Naast het aanbieden voor deze studenten is de aanwezigheid van de automaten ook prettig voor anderen die plotseling iets nodig hebben, maar op dat moment geen maandverband of tampons bij zich hebben.

Landelijk

Windesheim is niet de enige onderwijsinstelling met dit initiatief. Onlangs was het Deltion College een van de eerste scholen met gratis maandverband en tampons. Ook landelijk volgen steeds meer onderwijsinstellingen die menstruatie armoede tegen willen gaan.

Er is 1 reactie op “Gratis tampons op campus

  1. Visscher schreef:

    Heel goed dit! Naast dat sommige vrouwen het niet kunnen betalen, heb je ook nog te maken met de onvoorspelbaarheid van je menstruatie. Wcpapier is ook altijd beschikbaar, dus waarom geen menstruatie benodigdheden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *