Alziend oog waakt bij hoofdingang

Studenten van de minor Kunst en Creativiteit exposeren deze week hun kunstwerken op de campus. Eén daarvan is een kolossaal oog in de entreehal van Windesheim.

Student Anna Oost maakte het kunstwerk met de titel ‘Jij mag gezien worden’. Het bestaat uit een enorm oog dat wordt morgen (dinsdag 14 juni) opgesteld bij de hoofdingang van het entreegebouw.

Het is gemaakt op plexiglas waarop ze plakkaatverf heeft aangebracht. De pupil van het oog is doorschijnend. Achter de pupil staat een spiegel. Hierdoor ziet de bezoeker zijn eigen reflectie in het oog.

Anna tijdens het maken van het oog

De gedachte achter het kunstwerk is dat iedereen ‘gezien’ mag worden. “Het is een oproep om naar elkaar om te zien. Want gezien worden is een basisbehoefte om gelukkig te zijn”, vindt Anna.

Kostbaar

Tijdens het maken van het oog ging Anna verder doordenken over zien en gezien worden. “Gezien worden heeft ook te maken heeft met de persoon zelf. Je kunt soms het gevoel hebben dat je niet gezien wordt, omdat je jezelf helemaal niet ziet en erkent. Misschien komt dat omdat je twijfelt aan jezelf, of misschien denk je dat je niet goed genoeg bent?”

Anna heeft een Bijbeltekst bij haar kunstwerk gezocht: Jij bent zo kostbaar in Mijn ogen, Jesaja 43:4. “Eenieder mag weten dat je goed bent, precies zoals je bent en dat jij gezien wordt. Al niet door je medemens, dan zeker wel door een God die onwijs veel van je houdt.”

Koffie

Een ander kunstwerk van de studenten is morgen te zien bij de koffiecorner van de C-kantine. Student Anouk Holkenborg wilde een beeld creëren dat mensen doet stilstaan, net als bij koffie. Het portret dat Anouk maakte bestaat niet allen uit verf, maar grotendeels uit koffiebonen.

Anouk maakte een werk met koffieboontjes

Maarten Wolfsen maakte een gipsen hand van iemand die heel letterlijk verbonden is met zijn smartphone, via allemaal kleine stroomdraadjes. Maarten: “Het idee is dat we altijd data moeten geven om data te kunnen nemen, in ons informatietijdperk. Het kunstwerk van Maarten is te zien op de tweede verdieping van het X-gebouw.

Het kunstwerk van Maarten

In het Mediacentrum exposeert Mariam Danieljan een kunstzinnig boek waarvan de bladzijden speels in allerlei richtingen krullen. Mariam wil daarmee laten zien hoe boeken je naar je bestemming kunnen leiden.

Mariam bij haar kunstzinnige boek

De werken van deze studenten zijn gemaakt voor het vak ‘Kunst als Middel Beeldend’ van docent Matthea Abbing-Hartzuiker.

Kunst als Doel

Studenten van andere vakken van deze minor laten deze maand ook hun werken zien. Zoals student Rens Meijberg, die voor het vak ‘Kunst als Doel’ vorige week een lokaal inrichtte onder de titel ‘CommuniCreate’.
Bedoeling van zijn project was om studenten en medewerkers van domein BMR uit te dagen om creatiever te worden en een zelfgemaakt kunstwerk mee te nemen naar het lokaal. “Via dit minimuseum konden mensen elkaar een boodschap overbrengen”, vond Rens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *