Frisse wind bij centrale raad?

De centrale medezeggenschapsraad krijgt komend studiejaar zeven nieuwe vertegenwoordigers: twee studenten en vijf personeelsleden die het stokje overnemen van vertrekkende cmr-leden. Gaan zij zorgen voor een frisse wind bij de raad?

De uitslag van de verkiezingen werd gisteren bekend gemaakt. De cmr heeft in totaal tien zetels voor studenten en tien voor medewerkers. Na afloop van dit studiejaar vertrekken vijf medewerkers en twee studenten uit de raad en voor die zeven vrijkomende zetels kon op nieuwe kandidaten gestemd worden.

Studentleden

De twee vrijkomende zetels voor studenten zullen vanaf september worden overgenomen door Milan Pijnenburg, student Global Project and Change Management en student Irene Visser van HBO-rechten in Almere.

Irene Visser

Derdejaars Irene timmert aan de weg, ze is niet alleen gekozen voor de cmr maar ook voor de gezamenlijke opleidingscommissie Law & Finance. Ze was studentambassadeur en studentencoach en schrijft in haar verkiezingsboodschap dat ze zich ook in de deelraad actief wil inzetten. “Ik vind het belangrijk dat de stem van studenten meegenomen wordt in de besluiten die genomen worden.”

Maar liefst 284 studenten stemden op de rechtenstudente. Dat is bijna een derde van alle stemmen die op een studentkandidaat werden uitgebracht.

Weinig interesse

Overigens was er dit jaar zeer weinig interesse om te gaan stemmen onder de Windesheimstudenten: slechts 1.110 van de in totaal 26.265 studenten op de hogeschool brachten een stem uit. Dat is de helft van het aantal stemmers in 2021: toen waren er nog 2.107 stemmen.

De opkomst was daarmee in 2022 niet meer dan 4,23 procent. Van de uitgebrachte stemmen waren ook nog eens 184 stemmen blanco ingevuld, dus daarmee zijn slechts 926 stemmen uitgebracht op een van de zestien studentkandidaten.

Consent

Milan Pijnenburg

Student Milan Pijnenburg sleepte met 115 stemmen het tweede vrijkomende plekje ‘op het pluche’ in de wacht. Eerstejaars Milan maakt zich druk over ‘consent’ (al dan niet gewenste – seksuele – benaderingen): “Ik wil van Windesheim een veiligere plek maken. Ik heb een groot project gedaan over consent, ik heb ervaren dat er hier nog lang na niet genoeg aandacht voor is.”
Ook wil Milan wil de kantines verbeteren en zich hard maken voor betere gemeenschappelijke ruimtes voor studenten om te relaxen.

WHC-student Milan stond vreemd genoeg alleen met zijn voor- en achternaam op het verkiezingspamflet. En er waren meer cmr-kandidaten die niet de moeite namen om zichzelf aan de stemmers te presenteren via een portretfoto en/of wervingstekst. Je zou denken dat je met zo weinig informatie op je verkiezingspamflet weinig stemmen kan binnenhalen, maar Milan kreeg er desondanks toch 115.

Personeelsleden

Onder de docenten en medewerkers van Windesheim was er met een opkomst van zo’n 43 procent veel meer interesse om te gaan stemmen: 1170 van de in totaal 2.731 personeelsleden op de hogeschool brachten een stem uit. Daarvan waren 88 stemmen blanco. En 1082 werden uitgebracht op een van de acht cmr-kandidaten.

Valerie Reiter

Ook van de personeelsstemmen ging ook bijna een derde van het totaal naar de meest favoriete kandidaat: Valerie Reiter van de opleiding Werktuigbouwkunde. Zij kreeg 283 stemmen. Reiter zit al in de raad, maar moest zich voor een tweede termijn verkiesbaar stellen omdat haar eerste termijn afgelopen is.

Reiters ronkende taal op het verkiezingspamflet wierp blijkbaar vruchten af:
“Take me home… Windesheim. Stel je voor: Windesheim als plek waar iedereen zich niet alleen op zijn gemak maar ook echt thuis voelt… dáár ga ik voor. Jij ook?”

Werkvloer

Lubke van ’t Hul

Een nieuw gezicht onder de gekozen personeelsleden van de cmr is Verpleegkundedocent Lubke van het Hul. Zij wierp zich in haar campagne op als spreekbuis van de docenten. Ze noemt ‘zeggenschap over je eigen vak’ als kernwaarde: “De beste verandering komt van de werkvloer. De meeste ideeën over onderwijs zijn niet nieuw. Goed onderwijs wordt gegeven door goed toegeruste docenten.” Van ‘t Hul harkte met haar hartenkreet 164 stemmen binnen.

Charlotte Vissenberg

Bijna net zoveel stemmen, 163, kreeg onderzoekster Charlotte Vissenberg van Welzijn en Gezondheid in Almere. Vissenberg zat afgelopen jaar ook al in de raad als waarneemster, nu gaat ze als gekozen raadslid verder. Vissenbergs verkiezingsleus was: “Meer aandacht voor Almere en de samenwerking tussen onderwijs en onderzoek!”

Tinke Meindertsma

Tinke Meindertsma (153 stemmen) van opleidingsdomein Gezondheid en Welzijn is ook een nieuw gezicht onder de gekozen personeelsleden. “Ik heb Hogeschool Windesheim leren kennen als een organisatie die constant in beweging is en zal blijven. Wat hierbij volgens mij cruciaal is, is het hebben en het houden van een stip op de horizon.”

Anique Snijders

Anique Snijders (103 stemmen), werkzaam bij de afdeling IVT, heeft al flink wat bestuurlijke ervaring in huis, die deed ze op als VVD-raadslid en wethouder van de gemeente Midden-Drenthe. Ze vindt het belangrijk dat de cmr goed geïnformeerd, opbouwend en kritisch is. En daarbij ook de moeilijke gesprekken, of een ongevraagd advies uitbrengen, niet uit de weg gaat.

Oudgedienden

De centrale medezeggenschapraad neemt deze zomer afscheid van oudgedienden Cor Niks, Martijn Sikkens, Vincent Radewalt en Sonia Bagga. En van studentleden Jacco Tijssen en John Timmermans.

De huidige cmr-voorzitter en vice-voorzitter, Claudia Tempels en Francien Lange, kunnen komend studiejaar in de raad blijven zitten omdat hun termijn nog niet voorbij is.

Deelraden en oc’s

Gelijktijdig met de cmr-verkiezingen zijn afgelopen weken trouwens ook de verkiezingen gehouden voor nieuwe leden van de deelraden en de opleidingscommissies. Want het stemmen voor alle drie de medezeggenschapsorganen gebeurt op Windesheim via één centrale verkiezing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *