Van schrijversdroom naar werkelijkheid

Ze is nog maar twintig jaar, maar heeft inmiddels al twee fictieboeken en één dichtbundel op haar naam staan. Alissa van der Lei is eerstejaars Journalistiek studente, maar schrijft naast artikelen en interviews het liefst verhalen en gedichten.

Al sinds ze kan lezen en schrijven, is het haar droom om schrijfster te worden, vertelt Alissa. “Ik schreef veel korte verhalen, bijvoorbeeld over Sinterklaas, en ik deed mee aan schrijfwedstrijden. Mijn moeder steunde mij heel erg in mijn droom dus toen we op een gegeven moment voor de zoveelste keer hoorden dat ik mooie verhalen schreef, besloten we er iets mee te doen.”

“Ik was elf toen mijn eerste boek ‘Duivelsoog’ werd gepubliceerd,” gaat ze verder. “Mijn moeder en mijn opa hebben mij geholpen met de grammatica, maar het verhaal is helemaal van mijzelf. Toen ik voor de eerste keer het boek in mijn handen had, voelde dat heel speciaal. Ik was heel trots dat het mij was gelukt. Het was ook leuk dat ik toen publiciteit kreeg in de krant en dat mensen mij via via herkenden.”

Na twee jaar volgt het tweede sciencefiction verhaal ‘Dertien dagen in een droom’. Ook dit is een mooi moment. Naast het schrijven van boeken, is lezen ook een grote hobby. “Ik lees altijd al veel poëzie en daarom ben ik ook gedichten gaan schrijven. Ik heb een moeilijke jeugd gehad en het heeft mij daarin echt geholpen, omdat ik mijn emoties daarin kwijt kon.”

Door het drukke studentenleven begint ze steeds meer gedichten te schrijven, omdat ze geen tijd heeft voor langere verhalen. Dan moet Alissa als finalist van Miss World Nederland 2022 een goed doel uitkiezen en daarvoor geld ophalen. Ze besluit haar werk van de afgelopen drie jaar samen te voegen tot de Engelstalige dichtbundel ‘Born For This’. Alle opbrengsten hiervan schenkt ze aan ‘Free a Girl’ een organisatie die strijd tegen de seksuele exploitatie van kinderen over de hele wereld. Inmiddels heeft ze al honderdveertig euro opgehaald met de verkoop van haar bundels.

“Toen de bundel uitkwam, was ik natuurlijk heel trots. Een vriend van mij heeft zes tekeningen gemaakt, waaronder die op de voorkant, maar voor de rest heb ik alles zelf gedaan. Het voelde daarom extra speciaal om de eerste versie vast te hebben. Verder vond ik het heel bijzonder, omdat poëzie mij vaak hielp in tijden dat het minder goed ging met mij. Ik hoop dat mijn bundel anderen dit gevoel ook kan geven.”

Op haar Instagram plaatst Alissa soms ook geschreven werk. Dit blijft altijd spannend voor haar. “Je weet niet wie jouw verhaal allemaal leest, terwijl je toch een stukje van jezelf blootgeeft. Het is minder ongemakkelijk om een foto van jezelf in een badpak te plaatsen, dan zo’n gedicht, omdat het veel persoonlijker is.”

Ondanks dat haar schrijversdroom nu eigenlijk al is uitgekomen, heeft ze nog veel toekomstplannen; een tweede gedichtenbundel en ook een derde boek. Wanneer is nog niet duidelijk, maar het staat op de planning. Voor nu is haar gedichtenbundel ‘Born For This’ te bestellen via boekenbestellen.nl.

Tekst en foto: Serena Caruso


Born for this

Life said
“You are born for this”
And it became clear at a very young age
When I amazed people with my words

Maybe all the bad things
Those horrible unfortunate events
Had to happen
So that I could be a better writer

Writing made it all bearable-
But never easy
I have been carrying all that pain on my shoulders
For as long as I can remember
The shards of my broken heart
Cut deep in my flesh with every move I make

Everyone heard when life said
“You are born for this”
When people lauded my talent
And big crowds cheered me on
But they weren’t here when the curtains closed
The lights dimmed
And death softly whispered
“And so you will die for this”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *