Artistieke lantaarns stralen op Floriade

De bijzondere straatlantaarns die Windesheimstudenten ontwierpen voor de landelijke Light Challenge, worden vanaf 14 april tentoongesteld op de Floriade in Almere.

Ze zijn lang, rank en duurzaam en hun organische vormen buigen in een lange boog over de straat: de artistieke straatlantaarns die studenten van Windesheim ontwierpen voor de landelijke ontwerpwedstrijd Light Challenge.

De Light Challenge loopt sinds september 2021 en beleeft zijn finale op donderdag 14 april, tijdens de openingsdag van de Floriade die dit jaar in Almere wordt gehouden. Er doen in totaal negen studententeams mee.

“Misschien roept de jury ons ontwerp tot winnaar uit”, vertelt Lise van Oosterhoudt, student van de opleiding Technical Engineering Almere. “De presentatie blijft sowieso nog zes maanden te bekijken voor iedereen die de Floriade bezoekt, we staan op kavel 123.”
Als de Windesheimers winnen mogen ze het schaalontwerp echt gaan bouwen.

Het Windesheim-team bestaat naast Lise uit Isa Dawie en Maaike van der Toom van de opleiding Design Engineering Almere en Sam Schurink en Sebastian Poortman van IPO Zwolle. Ze ontwierpen de modellen van de lantaarns deels in hun vrije tijd en deels via de minor All-round Designer in Zwolle.

De opdracht was om verlichting voor de openbare ruimte te ontwerpen die uitblinkt in innovatie en duurzaamheid met aandacht voor de natuur en biodiversiteit. De Windesheimstudenten haakten aan op een vraag van de gemeente Almere om verlichting voor stadparken te ontwerpen.

Lise: “Ons design heet Lumiére en bestaat uit bogen die op bomen zijn geïnspireerd en die voorbijgangers omhelzen met opvloeiend licht.”
De verlichting is volledig zelfvoorzienend door zonnepanelen, accu’s en bewegingssensoren. De unieke vormen worden ge3d-print uit gerecyclede, lokaal verzamelde kunststoffen. “Ook is het ontwerp hufterproof door de stalen profielen. Daar kunnen wel drie volwassenen aan hangen.”

Het schaalmodel zoals het nu op het Floriade terrein staat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *