Stemming: Op jezelf wonen? Of toch nog niet?

Door het woningtekort blijven studenten steeds langer bij hun ouders thuis wonen. Is dat erg, of juist leuk?

“Thuis wonen is lekker rustig. Ik kan thuiskomen en aan tafel schuiven. Dat is verwennerij, maar wel fijn om niet aan dingen te hoeven denken als koken of boodschappen. Door thuis te blijven bespaar ik ook. Op kamers gaan is duur, waardoor je moet bijlenen en een studieschuld opbouwt. Nu houd ik geld over voor leuke dingen buiten de studie.”

Simon, student Industrieel product ontwerpen

“Ik vind het verschrikkelijk om weer thuis te wonen. Ik heb drie jaar op mezelf gewoond in Italië! Maar een kamer vinden is niet makkelijk. Sommige hospiteeravonden krijgen vijftig aanmeldingen. Bij SSH sta je drie jaar in een wachtrij. En bij Maxx moet je onterecht extra kosten betalen. Gelukkig heb ik binnenkort een tijdelijke kamer voor drie maanden.”

Lisa, student HBO – Rechten

“Ik ben 21, dan is het een keer genoeg geweest bij papa en mama. Het gaat ook om een stukje zelfstandigheid. Sinds dit studiejaar zit ik op kamers. Ook vanwege de reistijd, ik was een uur onderweg naar Windesheim. Dat is niet heel lang, maar wel een uur dat je kwijt bent en dus twee uur op een dag.”

Wouter, student Logistics engineering

“Ik heb mijn vriendengroep in de buurt dus ik voel geen noodzaak om op kamers te gaan. Ik denk er wel eens over na, maar mijn reistijd is maar een halfuurtje. De kosten zijn te hoog ten opzichte van de voordelen van op jezelf wonen. Misschien zou ik voor een minor of stage wel op kamers gaan.” “

Merle, student Industrieel product ontwerpen

“Ik woonde veel te ver weg, ik was drie uur per dag onderweg naar Windesheim! Daardoor was ik ’s avonds te moe voor studeren. En als ik uit wilde gaan in Zwolle, moest ik ergens overnachten en een slaapplek regelen, wat niet altijd lukte. Daarom woon ik veel liever op kamers. Ik ben nu ook meer betrokken bij het studentenleven.”

Marylène, student Pabo

Tekst en foto’s: Elles Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *