Stemming: maak jij je zorgen over de oorlog in Oekraïne?

De situatie in Oekraïne lijkt steeds dichterbij te komen. Moeten we vrezen voor een Derde Wereldoorlog? Reporter Elles vroeg het aan deze Windesheimstudenten.

“Ik maak me vooral zorgen over de dienstplicht en dat die weer terugkomt waardoor ik niet eens mijn opleiding kan afmaken. Omdat ik militair ben geweest, weet dat ik een van de eerste ben die terug moet in dienstplicht. Er is een reden dat ik geen militair meer ben en op zo’n moment zal ik wel het haasje zijn. Ik denk wel dat er een wereldoorlog aankomt, want NAVO bemoeit zich er veel te veel mee. Nederland is olie op het vuur aan het gooien.”

Stan, student ICT

“Ik maak me er niet zorgen om, maar wel druk. Voornamelijk om de mensen daar. Ik ken iemand uit Kiev, hij zit nu in Hongarije. Ik heb wel gezegd dat hij naar Nederland kan komen en dat ik dan verblijf voor hem regel. Ik weet ook niet wat ik nog meer kan doen. Ik kan wel doneren, maar ik heb zelf ook geen rode cent op mijn bankrekening.”

Anouk, student Communicatie

“Het is heel heftig dat het gebeurt en ook dat het zo snel is gegaan. Het is zeker wel iets waar je je zorgen om móet maken. Wat ik wel heb geleerd van de pandemie, is dat je dingen niet moet onderschatten. Twee jaar geleden dacht ik ook dat corona in China zat en niet naar Nederland zou komen. Ik denk dat de kans van een wereldoorlog er zeker wel in zit.”

Hannah, student Journalistiek

“Ik ben een beetje bang dat de oorlog gaat escaleren en dat Rusland ineens andere landen die nu Oekraïne helpen gaat binnenvallen. Nederland bemoeit zich er te veel mee. We hadden het beste neutraal kunnen blijven. Nederland is zelf ook best klein en we hebben zelf ook niet veel faciliteiten om ons te verdedigen. Ik snap dat je je bondgenoot wilt helpen, maar moet dat op deze manier?”

Lieke, student Bouwkunde

“Ons land bemoeit zich er veel mee. Ik ben bang dat Poetin ook boos gaat worden op Nederland en dat hij straks op elk land dat hem tegenwerkt een bom gaat neerleggen. Het wordt allemaal net wat te groot en het komt net te dichtbij. Als dit nog een paar maanden doorgaat, dan ga ik me wel zorgen maken.”

Demi, student Accountancy

“Ik maak me best zorgen over de situatie in Oekraïne. Het is sowieso best wel zorgelijk hoe Poetin zich de afgelopen jaren heeft gedragen. Hij is heel onvoorspelbaar en hij heeft niks te verliezen. Ik ben wel bang voor de oorlog in Oekraïne, maar niet per se met betrekking tot Nederland of een wereldoorlog.”

Lois, student Teachers College

Tekst en foto’s: Elles Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *