Binnengluren: ‘Alsof ik elke dag op vakantie ben’

Eerstejaars student psychomotorische therapie Sil de Haan (24) woont niet op kamers, maar in een camper. Z’n eigen studentenhuis op wielen.

Doordeweeks slaapt Sil in zijn camper, in het weekend is hij in Friesland. Meestal in zijn ouderlijk huis, of gezellig bij vrienden in Leeuwarden.

“Campers, dat is zeg maar echt mijn ding. Het minimalistische leven spreekt mij aan. Ik dacht, als ik dan toch weer ga studeren, dan combineer ik die twee dingen. Bovendien zag ik samenwonen met andere mensen ook niet zitten. Ik heb echt mijn eigen plekje nodig. Dus ben ik gewoon in mijn camper gaan wonen.”

Mercedes Sprinter

En studeren, de kosten van een kamer én die van de camper? “Dat kan ik helemaal niet betalen.” Nu is Sil goedkoper uit, inclusief onderhoud, verzekering, brandstof en wegenbelasting. Al heeft hij een paar weken na de start van het schooljaar wel een nieuwe camper moeten kopen.

“Ik had een Volkswagen VWT4, California. In de zomer leef je grotendeels buiten, maar toen het weer minder werd, bleek het wel een heel klein hokje. Ik heb de Volkswagen ingeruild voor een Mercedes Sprinter. Dat is eigenlijk een hele grote bestelbus. Ik kan er prima rechtop in staan.”

Veganistisch koken

Sil kocht de nieuwe camper van twee muzikanten die er zelf in hebben gewoond. “Ze reden door Frankrijk, Italië en Spanje en hebben ‘m helemaal verbouwd. Ik heb er zelf nog een kachel ingezet. In het Zuiden is het altijd warm, maar dat is hier wel anders.”

De bus moet nog worden aangepast naar zijn eigen smaak. “Maar het leefgedeelte bevalt mij goed. Mijn favoriet? De hoekkeuken. Ik eet veganistisch en moet wel koken om iets lekkers te eten. Er zit geen douche in, maar voor mijn opleiding sport ik veel en daar kan ik gebruikmaken van de douche.”

Op vakantie

De camper staat elke dag weer op een andere plek. Het Engelse Werk, bij de Zwolse jachthaven of op de Turfmarkt. En tussendoor parkeert Sil de camper bij Windesheim.

“Op school heb je weleens een tussenuur, of wil je nog even met school bezig. Alles is altijd bij de hand. Een boek, mijn judopak, ik vergeet nooit meer iets. In de pauze kan ik naar de camper om iets te koken, want het aanbod van plantaardig eten op het Windesheim is vrij schaars.”

“Als mensen alleen de buitenkant van mijn bus zien, weten ze niet goed wat ze ervan moeten vinden, maar als ze binnenkomen vinden ze de camper supervet. Dit moet wel bij je passen: je moet met weinig kunnen leven. Ik merk dat sommige mensen het raar vinden. ‘Die jongen woont in die bus.’ Zelf ben ik helemaal fan. Voor mij voelt het elke dag alsof ik op vakantie ben.”

Heb of weet jij nog een mooie plek waar Sil met zijn camper mag staan? Stuur hem dan een mailtje via sildehaan97@hotmail.com.

Tekst: Michelle van der Molen
Foto’s: Jasper van Overbeek

Er zijn 1 reacties op «Binnengluren: ‘Alsof ik elke dag op vakantie ben’»

  1. Maarten schreef:

    Wow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *