College van Bestuur: ‘Studenten controleren wordt enorm belastend’

De zorgen rond COVID zijn nog niet verdwenen. Henk Hagoort en Inge Grimm, College van Bestuur-leden van Windesheim, vertellen over de maatregelen voor de komende maanden.


Op 13 augustus kwam het kabinet met het verlossende woord. Het hoger onderwijs mocht weer ‘open’. De anderhalve meter was verleden tijd – maar er was ook een restrictie: er mochten niet meer dan 75 mensen in dezelfde ruimte. Voor Windesheim betekende dat in ieder geval dat de gezamenlijke medewerkerslunch, onderdeel van de opening van het schooljaar, niet door kon gaan.

Maar voor het onderwijs zélf had die restrictie nauwelijks gevolgen, vertelt Inge Grimm: ‘Dat die maatregel genomen zou kunnen worden kwam vóór de zomer al in beeld, en we hebben toen rondgevraagd: waar speelt het? Moeten we daar op roosteren? Maar dat bleek niet nodig. Op enkele plaatsen, zoals bij hbo-ict, moesten een aantal zaken anders geregeld maar de impact is heel gering. We hebben hier nu eenmaal niet zo veel grote zalen.’

Je hebt onlangs, als vicevoorzitter van de Vereniging Hogescholen, een oproep gedaan aan studenten: ‘Ga je studeren laat je vaccineren!’. Daar blijft het bij?

Hagoort: ‘Dat is een actie van de VH, de VSNU én MBO. En ja, dat is het verste dat je als hogeschool wettelijk kunt gaan. We weten dat een hoge vaccinatiegraad helpt om verantwoord weer les te kunnen geven én dat er onder jongeren een hoge vaccinatiebereidheid is. Maar er is nog een kloof tussen die bereidheid en het aantal dat daadwerkelijk gevaccineerd is. Dan kan een oproep helpen. Maar er zal altijd een groep blijven die dat niét zal doen.’

Stel nu dat Windesheim straks om een of andere reden, al dan niet terecht, publiekelijk aangewezen wordt als een brandhaard, een bron van besmettingen, wat dan?

Hagoort: ‘Dan is het de veiligheidsregio, de GGD, die kan ingrijpen. En die heeft zelfs formeel de bevoegdheid bedrijven of instellingen te sluiten.’

Stel dat Windesheim de keuze krijgt: sluiten, of open mét controle. Wat dan?

Grimm: ‘Dat is een hele ingewikkelde. Ik ben in ieder geval geen voorstander van controle. Het is enorm belastend, je moet allerlei zaken regelen, er zal ongetwijfeld gesjoemeld gaan worden… en je speelt daarmee de verharding van de discussie in de kaart want zo’n besluit is nauwelijks nog uit te leggen.’

En dan dat andere heikele punt: ventileren. Voldoet Windesheim aan alle normen?

Grimm: ‘Dat probleem speelt natuurlijk al langer. Vorig jaar hebben we al onze gebouwen gecheckt, en later nog extra rondes gedraaid of alles in orde was. En dat bleek zo te zijn. Het blijft waar dat als je de ramen open kan zetten, dat meteen veel prettiger voelt. Gelukkig hebben we maar een beperkt aantal gebouwen waar de ramen niet open kunnen maar ook dáár is de ventilatie op orde.’

Ondertussen zijn er docenten die hun werkomgeving nu behoorlijk onveilig vinden…

Hagoort: ‘Ik ken nog geen voorbeelden docenten die om die reden weigeren om op de campus te komen maar ze hebben soms wel zorgen. Wie daarmee worstelt en echt denkt een hoger risico te lopen dan anderen, kan hierover met zijn of haar leidinggevende in gesprek gaan.’

Grimm: ‘De aantallen zijn zeker niet groot, dus dat kan opgelost worden met maatwerk.’

En de coaches, blijven die aanwezig op de campus?

Grimm: ‘Ja. Het is toch wel goed in deze maanden, nu iedereen moet wennen aan het dragen van een mondkapje op de campus, dat er naast iedereen – want iedereen heeft die verantwoordelijkheid – ook anderen zijn, de coaches, die de mensen daarop aanspreken. Dus daarom blijven ze.’

De mondkapjes blijven, maar geen anderhalve meter meer, en dat terwijl maar ongeveer de helft van de jongeren volledig gevaccineerd is…. Dat schept risico’s.

Hagoort: ‘We hebben een oproep gedaan, er komt een informatiepunt en de prikbus komt langs. Overigens hoorde ik van de GGD dat dat percentage enkele weken geleden al rond de zestig procent lag.’

Grimm: ‘Dat getal loopt vast nog wel op. Veel studenten zijn inderdaad niet volledig gevaccineerd; ze kregen vaak pas vlak vóór de vakantie de mogelijkheid zich te vaccineren, dat leidde tot uitstel. Maar we gaan niet dwingen. We faciliteren voor wie zich wil laten vaccineren, natuurlijk zonder dwang. Er zijn ook studenten die zich juist principieel niét willen laten vaccineren…’

Bij hen roept zoiets als een prikbus op de campus, zeg maar, gemengde gevoelens op.

Grimm: ‘Dat klopt, en dat begrijp ik. Het debat is behoorlijk verhard.’
(MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *