Opening hogeschooljaar: Het belang van koffie

De opening van het schooljaar van Windesheim had een gezellige bijeenkomst moeten worden. Maar het staartje van de coronamaatregelen gooide roet in het eten. En dus moest CvB-voorzitter Henk Hagoort iedereen – net als vorig jaar – weer per video verwelkomen.

De aftrap werd verricht in Almere, vanuit het Circusgebouw, de nieuwste aanwinst van het immer groeiende Windesheim Flevoland. Maar voordat directeur Kees Stolwijk het woord gaf aan neuropsycholoog Ayca Szapora, die ons de werking van het brein van de docent zou uitleggen, was er een videoboodschap van Henk Hagoort.

Zonder anderhalve meter

Hij heette iedereen welkom na een dubbel en dwars verdiende vakantie. Want er was het afgelopen jaar heel veel werk verzet en, zo voegde hij daar gelijk aan toe, de komende maanden zal er opnieuw meer werk moeten worden verzet dan normaal. Extra toetsen, extra onderwijs… maar gelukkig ‘wél op de manier zoals we dat allemaal graag zien’: op de campus en zonder die anderhalve meter. Studenten konden hun kamers verlaten en weer écht samen leren. Dat alles met respect voor de resterende regels, uiteraard. En als er collega’s zijn voor wie dit alles te vlug gaat, die vinden dat er onnodig risico’s worden genomen, die moeten niet aarzelen en gewoon contact opnemen met hun leidinggevende.

Ook al ging het gezellig samenzijn nu niet door – straks kunnen we allemaal weer gewoon informeel gesprekjes aanknopen met iedereen, rond de koffiemachine. Ook dát zal een verademing zijn en bovendien (hier maakte zijn betoogje een elegante draai) zijn die gesprekjes nuttig voor de Strategische Koers. Want daarbij draait het immers om overleg, en het doorbreken van de grenzen tussen opleidingen en domeinen. Geen beter tijdstip daarvoor dan tijdens de koffiepauze, zo suggereerde Henk.

Koffiebeker

De Strategische Koers is op stoom, en gaat voort, zo vertelde Henk, ‘en het wordt best ingewikkeld’. Dat zal dus nog heel veel koffiemomenten vergen. En om dat te stimuleren, krijgt iedereen van het College een koffiebeker (ook geschikt voor andere dranken). Henk haalde er een uit zijn doosje: een stoer stalen exemplaar. Kan tegen een stootje. Dat laatste zou, als het gesprek inderdaad over de Strategische Koers gaat, wel eens handig kunnen zijn. (MH)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *