EK2020: ‘Ik ga juichend de straat op!’

Europa is in de ban van het voetbalkampioenschap en binnen Windesheim heerst ook een flink EK-koorts. De een zit klaar voor Oranje, de ander support Die Mannschaft, Les Bleus of Di Azzuri. Deze Windesheimers volgen Euro 2020 op de voet.


Ali Ulger – cursist Nederlands als tweede taal

“Ik kom uit Turkije en woon nu bij een gastgezin in Kampen, met hen ga ik samen de wedstrijden van het Nederlands elftal kijken. Als Oranje speelt is het stil op straat. Je weet dat iedereen dan thuis voor de televisie voetbal kijkt. De straten die vol hangen met oranje vlaggetjes vind ik ook erg leuk. Ik support Turkije en Nederland, maar ik denk dat Portugal met Ronaldo gaat winnen. Mijn favoriete speler is Kylian Mbapé van het Franse elftal. Hij is jong en snel maar heeft veel ervaring.”

Willem van Dort –  derdejaars global project and change management

Ik woon met twee internationale studiegenoten in het centrum van Zwolle. We proberen elke wedstrijd te kijken want iedereen is voor een ander land. We zijn fanatiek in het supporten van onze landen. Italië vind ik als team erg leuk om naar te kijken en naar Portugal ben ik benieuwd om Christiano Ronaldo, dit is waarschijnlijk zijn laatste EK. Kylian Mpappé uit Frankrijk is mijn favoriet, zo’n jonge speler, zo’n groot talent! Ik denk dan ook dat Frankrijk de finale gaat spelen, tegen België. Het maakt me in dat geval niet uit wie wint.

Gaytri Badri – medewerker Officemanagement & Evenementen in Almere

Thuis ben ik degene die alle wedstrijden bijhoudt, niet alleen van het EK maar ook van Ajax. En het liefst kijk ik alleen op de bank. Ik ben enorm fanatiek; van mijn man hoor ik wel eens dat ik niet zo moet schreeuwen voor de tv. Hij houdt namelijk niet zo van voetbal, maar ik vind het zo spannend om naar andere landen te kijken en wat voor effect dat heeft voor het Nederlands elftal. Ik wil dat Oranje wint! Verder zijn mijn favoriete landen Spanje en Engeland en mijn favoriete speler is Jurriën Timber want ja, Ajax.

Julien Hourdry – vierdejaars Supply Chain Engineering

Ik kom uit een klein dorpje in Normandië en ben in Zwolle op uitwisseling. Op mijn computer kijk ik alle wedstrijden van Les Bleus, dat vind ik fijner want dan heb ik het Franse commentaar er bij. Mijn huisgenoten zijn in mindere mate voetbalfan dan ik dus de wedstrijden vind ik prima om alleen te kijken. Zo kan ik mij ook goed concentreren, maar als Frankrijk scoort ga ik juichend de straat op! Mijn favoriete speler is Karim Benzema. Hij speelt mooi en efficiënt spel. Welk land het Europees Kampioenschap gaat winnen vind ik moeilijk te voorspellen. Ik hoop op een finale tegen Duitsland. Die wedstrijden zijn altijd spannend en de Fransen leren elke keer als we tegen Duitsland spelen.

Ronza Jabrah – redactiemedewerker

Van jongs af aan voel ik mij aangetrokken tot het Italiaanse voetbalteam. Als kind keek in de finale van het WK in 1994 tussen Brazilië en Italië, daar begon mijn ‘Italiëgekte’. Het begon met voetbal maar inmiddels houd ik van alles wat met Italië te maken heeft. Als Nederland tegen Italië moet spelen kan ik alleen niet genieten. Dan ben ik voor geen van beide. Mijn favoriete speler is Giorgio Chiellini, hij is nog van de oude stempel en hoort bij het team waar ik mee been opgegroeid.

Jorrit Draaijer – eerstejaars Journalistiek

Ik heb het huis versierd met oranje slingers en ik heb met vrienden afgesproken om samen wedstrijden te kijken. Tijdens het EK staat de tv thuis altijd aan. Ik heb eigenlijk niet zoveel vertrouwen in Nederland maar Oranje is wel mijn favoriet. Wout Weghorst vind ik een goede speler; hij is fanatiek en straalt écht uit dat hij trots is om voor het Nederlands elftal te spelen. Toch denk ik dat Frankrijk gaat winnen, ook al hebben ze de zwaarste poel.

Grote foto: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *