Loopbrug óver station Zwolle

De gemeente Zwolle laat een loopbrug over het station bouwen, waarmee een nieuwe verbinding ontstaat in de route tussen Windesheim en het stadscentrum. De loopbrug, waarop fietsers gedoogd worden, kan over ruim twee jaar klaar zijn.

De gemeenteraad is deze week akkoord gegaan met het plan voor de 140 meter lange en 10 meter brede loopbrug (ook wel passerelle genoemd), die een ‘icoon’ van Zwolle moet worden.
Vanuit Windesheim gezien begint de brug bij het busstation en de kantoren van Hanzeland en loopt dan over de sporen naar het stationsplein in de binnenstad. Nu moeten alle wandelaars richting centrum door de tunnel onder het station doorlopen en daarbij moeten ze in- en uitchecken bij de NS-poortjes. De looproute wordt straks dus een stuk prettiger via de loopbrug.

Opgetilde straat

De wandelroute komt ongeveer 7,5 meter hoog boven de sporen te liggen en krijgt het karakter van een ‘opgetilde straat’ met veel hout, groen, kunst en zelfs bankjes om te chillen. Er komen geen trappen naar de perrons, voor treinreizigers blijft de spoortunnel de aangewezen route. De brug krijgt ook geen fietspad, de fietsers zijn welkom, maar moeten bij drukte met hun fiets aan de hand lopen.

De gemeente wil van de passerelle een bijzonder sfeervolle verplaats- en verblijfsplaats maken. Het bouwproject gaat waarschijnlijk vele miljoenen kosten. Reden is dat de Spoorzone en de zuidkant van het station het ‘innovatiehart’ van de regio moeten gaan worden én hier drie- tot vierduizend nieuwe appartementen gebouwd worden.

Levendige wijk

Windesheim komt over een aantal jaar in een veel levendigere wijk te liggen. Voor het gebied Spoorzone maakt de gemeente ambitieuze plannen (zie tekening hieronder).

En de wandelroute tussen de campus en het station wordt ook aantrekkelijker gemaakt, als onderdeel van het zogenoemde ‘Engelenpad’. Dat gaat lopen van de Grote Markt in het centrum tot aan het Engelse Werk aan de IJssel. Waarschijnlijk komt er zelfs nog een extra brug over de IJsselallee voor wandelaars en fietsers op weg naar Windesheim.

Bekijk ook het filmpje dat de gemeente Zwolle eerder maakte over de nieuwe loopbrug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *