‘Je moet het maximale uit het leven halen’

Een leven als model? Dat zag Alissa van der Lei, eerstejaars journalistiek op Windesheim, als klein meisje écht niet gebeuren. Toch werd ze in 2020 gekroond tot Miss Globe Netherlands én deed ze onlangs een gooi naar de wereldtitel.

Eerst een kleine stap terug in de tijd. Op haar vijftiende werd Alissa gescout, zoals dat heet, door een fotograaf, die haar opmerkte via Instagram. Na de shoot, waar ze samen met haar moeder naartoe ging, werd ze steeds vaker door fotografen benaderd. “Elk klein meisje droomt wel van een modellencarrière, toch? Maar vroeger ben ik veel gepest, dus dacht ik: dat is niks voor mij, dat kan ik echt niet. Dat ik er zo ben ingerold, kwam als een verrassing.” Het begin van een wel heel bijzondere ‘bijbaan’, want nu, vier jaar later, wordt de 19-jarige Alissa regelmatig geboekt als commercieel model.

Gewoon normaal doen

De studente had zich een paar jaar geleden ook al een keer ingeschreven voor een miss-verkiezing, maar werd toen niet uitgekozen. Dat ze überhaupt mee wilde doen, begrepen haar vrienden en familie niet. In februari werd ze, dankzij haar modellenwerk, benaderd door de organisatie van Miss Globe Netherlands. Het thema? Women empowerment. Iets wat Alissa direct aansprak: “Dit keer dacht ik: ik ga er gewoon voor! In Friesland, waar ik ben geboren, is de gedachte van de mensen om mij heen vooral: ‘doe maar gewoon normaal’. Hier in Zwolle is het: ‘als jij het leuk vindt, vooral doen!’ Dat geeft mij het zelfvertrouwen om mijn dromen na te jagen.”

Insta en livestreams

Hoewel het misschien niet helemaal hun ding is, steunen de ouders van Alissa haar wél altijd. “Mijn moeder heeft allemaal gezichtsmaskers gemaakt met de vlag van Nederland en Friesland. Heel lief!” Die steun kon Alissa wel gebruiken, nu de Miss Globe Netherlands-verkiezing door corona vooral online plaatsvond. “De verkiezing werd tussendoor zelfs stopgezet. Dat het vervolgens online doorging was een opluchting, maar wel een stuk minder leuk. Normaal staat je agenda volgepland met bootcamps; sporten, make-up workshops, het maken van de stemfoto.”

Nu moesten de deelnemers zich zoveel mogelijk online laten zien. “Mijn promotievideo deelde ik via Facebook en Instagram, via een livestream moest ik praten over mijn belangrijke topic, feminisme. Het scheelt dat ik mij daar altijd al voor inzet via mijn sociale kanalen. Gelijke rechten voor iedereen, dat vind ik heel belangrijk.”

Miss Photogenetic

Ook de grote finale, op 6 september, vond plaats via een livestream. “Dag dure jurk, die hoefde ik dus niet te dragen. Terwijl ik achter mijn laptop zat, hoorde ik dat ik had gewonnen. Jammer natuurlijk, nu volgde de officiële kroning pas een week later. Met een klein clubje mensen en twee fotografen.” Naast Miss Globe Netherlands, won Alissa nóg drie van de acht titels: Miss Photogenetic, Miss Talent en Goodwill Ambassador.

“Voor de laatste titel moesten we geld inzamelen voor een goed doel. Je kunt wel cupcakes gaan bakken, maar ja, corona. Dus ik besloot dit jaar geen cadeautjes te vragen voor mijn verjaardag, maar koos voor geld. Dat heb ik besteed aan het goede doel.” En Miss Talent? “Ik zong Hoeveel ik van je hou, van Elske de Walle, en bespeelde zelf de piano.”

Wereldtitel veroveren

Als Miss Globe Netherlands mocht Alissa in oktober twee weken naar Albanië, om daar de wereldtitel te veroveren. Leuk, maar wel vermoeiend! “De dagen begonnen om zes uur in de ochtend en eindigden om elf uur ’s avonds, gevuld met fotoshoots en rehearsals voor de grote finale.”

Helaas bereikte ze niet de finale, maar de studente won wel een (sub)titel: Miss Social Media. “Ik heb er hard voor gewerkt, meer heb ik niet kunnen doen. Het is jammer, maar ik ben en blijf een nuchtere Fries. Heel erg vind ik het niet. Ik heb tijdens de verkiezingen veel goede vriendinnen gemaakt, ben naar huis gegaan met een titel én at het lekkerste ontbijt ooit: pancakes met heel veel chocolade.”

Wie overigens denkt dat het leven van een model altijd alleen maar over rozen gaat, die heeft het mis. Alissa: “Je moet er wel wat voor over hebben. Ik moet bijvoorbeeld veel studiewerk inhalen. En als je op zondag een bootcamp hebt, kun je de nacht ervoor niet comazuipen. Maar als ze mij een modellencontract aanbieden? Ja, dan ga ik er zeker voor. Je moet het maximale uit het leven halen.”

Tekst: Michelle van der Molen
Make-up: Neven Beauty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *