Roy loopt stage bij Radio 2: ‘Ik zie steeds meer ballads voorbij komen’

Muziekliefhebber en journalistiekstudent Roy Blokzijl loopt stage bij het lunchprogramma Gijs 2.0 van radio 2.

Radio verbindt. De Top 2000 is daar het beste voorbeeld van, vindt Roy. Hij zorgt er dan ook voor dat hij geen enkele tv-uitzending van het Top 2000 Café mist. “De muziek zorgt voor saamhorigheid. Dat zag je tot een paar jaar geleden ook altijd met Serious Request van 3FM.” Het is goed dat we radio hebben, en ik denk dat er door het vele thuiswerken ook meer mensen naar radio zijn gaan luisteren.”

Altijd muziek aan

Het begon al bij zijn ouders thuis: “Daar stond vroeger altijd muziek aan. Ik kan er dan ook heel slecht tegen als ik ergens op bezoek kom en het is stil in een woonkamer. Er móet iets draaien, maakt me niet eens uit wat. Muziek hangt samen met mijn mood en is dan ook niet gekoppeld aan een bepaalde stijl.”

“Ik ben wel een grote fan van ‘nieuwe’ muziek. Ik vind het gaaf om de nieuwste muziek op te sporen, en nieuwe sounds te ontdekken. Hoe je dat doet? Een goede tip is Spotify, en dan vooral de playlist ‘New Music Friday’ waar elke vrijdag nieuwe muziek in te vinden is. Maar je kunt ook zelf zoeken naar de nieuwste albums van artiesten. En het muzieknieuws bijhouden, natuurlijk.”

Half miljoen luisteraars

Voor zijn stage gaat Roy elke dag opzoek naar gasten en nodigt deze uit. Ook doet hij de voorbereiding van interviews voor presentator Gijs Staverman. Na de uitzending monteert Roy de items voor online en social mediakanalen. Gemiddeld trekt het programma dagelijks meer dan een half miljoen luisteraars. Tijdens de Top 2000 schiet dat gemiddelde flink omhoog.

“Het is een dynamische show met een goede mix tussen muziek, actualiteiten en entertainment. Met Gijs er bij werken we met vier mensen aan het programma, mijn bijdrage is dan ook best groot. Daarbij vind ik het supervet dat we zo’n groot publiek bereiken.”

Funky-catchy

Voor zijn stage is het dan ook belangrijk om te researchen naar artiesten en veranderende trends. “Ik merk dat er in 2020 een nieuwe sound is. Dat funky-catchy soundje van artiesten als The Weeknd, dat is helemaal on trend! Ook zie je dat veel oudere liedjes uit de ‘90’s gecoverd worden op een totaal nieuwe manier, dat is ook hip. Ook voor het nieuwe jaar durft Roy al een voorspelling te doen: “Richting 2021 zie ik steeds meer ballads voorbij komen. Ik denk dat mensen dit jaar toch een beetje klaar zijn met echte dancemuziek.”

Het nummer uit de Top 2000 dat het beste het jaar 2020 beschrijft is ‘Rollercoaster’ van Danny Vera, vindt Roy. “Het nummer beschrijft heel mooi de eerste en de tweede besmettingsgolf waar we allemaal mee te maken hadden, maar ook dat we met onze emoties heel heftig bezig zijn geweest. Dit jaar was echt een rollercoaster.”

Tekst: Reinhilde van Aalderen
Foto: Gerben Rink

Roy’s Upcoming Five

 1. Nona – Forever Yours
  Van Nona gaan we nog veel horen. Met haar nieuwe sound past ze naadloos in het rijtje Mell & Vintage Future, Nick Klyne en Joe Buck.
 2. Nick Klyne – How do you feel
  Met zijn debuuthit heeft ‘ie inmiddels de miljoen streams bereikt op Spotify. Opvolger How do you feel is gevoeliger, met een echte 2021 sound.
 3. Savine – Never Compare
  De nog onbekende Savine heeft een vleugje Amy Winehouse. Dat rauwe gecombineerd met de sound van nu. Gaan we nog veel van horen.
 4. Netsky & Hybrid Minds – Let me hold you
  Netsky is een Vlaamse producer die al vele hits had. Nu probeert hij het met het liedje Hybrid Minds. Je herkent de ‘Netsky sound’. Topplaat!
 5. Remme – Ghosts
  De Nederlandse Remme is al bekend in het buitenland, maar in ons eigen land loopt men nog niet zo warm. Toch denk ik dat hij met zijn hoge kopstem Nederland gaat veroveren in 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *