‘Als ik de garage in fiets, staan ze daar allemaal te roken’

Sinds augustus is de Zwolse campus volledig rookvrij: dat geldt voor alle gebouwen en buitenruimtes, voor studenten en medewerkers. Hoe denken Windesheimers over de nieuwe rookvrije campus?

Journalistiekstudent Diego (22) twijfelt waar tegenwoordig de beste rookplek is: “Er is niet echt aangegeven waar je wél kunt roken. Ik wilde aan de overkant van de hoofdingang gaan staan, waar al de studenten langslopen op weg naar het station.” Hij wijst naar de ingang van de campus, waar de auto’s het terrein opkomen. “Maar dan loop je hen in de weg, en dat is ook niet helemaal conform de coronaregels.”

Tijdrovend

Diego’s keuze viel uiteindelijk op het bruggetje achter gebouw D. Hij vindt het rookverbod vooral onpraktisch, omdat even een sigaretje roken nu tijdrovender is dan voorheen. Een ander probleem is, volgens hem, dat de groepjes rokers die de toegangswegen naar de campus blokkeren onveilige verkeerssituaties zouden kunnen veroorzaken.

Of de maatregel een reden zou kunnen zijn om te stoppen betwijfelt Diego. “Voor mij in ieder geval niet. Ik zou daardoor alleen maar chagrijnig worden en minder goed mijn aandacht bij de lessen kunnen houden, omdat ik te veel bezig zou zijn met het willen roken.”

In de parkeergarage

Iemand die het volledig met de nieuwe regels eens is, is journalistiekstudent Grady Milovic (23). “We zitten in een tijdperk dat alles rookvrij wordt. Ik ben daar heel erg voor, ik vind het heel goed.”

Aan de andere kant heeft hij al ervaren dat met de roker ook het probleem zich verplaatst. “Als ik bij Gebouw X de garage in fiets, staan ze daar allemaal te roken. Ze gaan ook niet aan de kant. Dat vind ik wel heel irritant.”

Handhaving

Dan is er nog de vraag hoe dit beleid gehandhaafd moet worden en wie dat moet doen. Gert Siemens, teamleider van de huismeesters, legt uit dat de rol van de huismeester daarin best lastig is. “Wij zijn het gezicht van Windesheim. Om nou de ene dag iemand te bestraffen en de andere dag werk voor diegene uit te moeten voeren is niet zo’n goede combi.”

De handhaving gebeurt daarom in samenwerking met de beveiligers van Bloemink Security, het bedrijf dat voor Windesheim de beveiliging op zich neemt. Siemens vervolgt: “Als wij een overtreding zien, kunnen we mensen aanspreken, we hebben ook allemaal een portofoon bij ons. Als het uit de hand zou lopen, roep ik de security op en pakken die het over.”

Maar tot nu toe loopt dat volgens hem allemaal goed. “Af en toe zie je nog groepjes hier op het plein staan of ergens in een hoekje. Je loopt er even naartoe en dan doen ze de peuk ook wel uit.”

Capaciteit

Ook beveiliger Danny Jansen is in de veronderstelling dat het beleid goed te handhaven valt. “Vanwege de coronamaatregelen zijn we als beveiligingsteam behoorlijk opgeschaald. Sinds 1 augustus mag het roken dus niet meer, en wij hebben daar voldoende capaciteit voor om ook daar op te letten.”

Het is afwachten of de rokende studenten en medewerkers aan de regels zullen wennen en of het effect gaat hebben. Maar het beleid is in ieder geval duidelijk: de campus is rookvrij.

Door: Marijn Joop

Er zijn 2 reacties op «‘Als ik de garage in fiets, staan ze daar allemaal te roken’»

  1. Jan Reekers schreef:

    Ik heb wel een beetje een kritische benadering van dit onderwerp gemist. Windesheim wil toch een inclusieve samenleving zijn? In hoeverre past het ontzeggen van rokers en rookplekken hierin? Diversiteit is goed als je maar niet iets doet wat tegen je eigen gezondheid ingaat? Hoeveel overlast was er eigenlijk? Is dit onderzocht of is dit een speeltje van het management? Gaan we nu ook oude Diesels de parkeerplaat ontzeggen? En toegang tot de liften weigeren voor studenten die kunnen lopen? En nu staan studenten buiten Windesheim te roken. Ook lekker voor de buurt. Hoe wenselijk is dat?

    1. D. S. schreef:

      Ik sluit me hierbij aan, met deze regel vallen roken de studenten en medewerkers tussen walk en schip. Bovendien, je mag niet roken op de campus maar wel drinken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *