Bruisweek all-in op online

De introductieperiode voor eerstejaars ziet er dit jaar vanwege corona heel anders uit. Geen fysieke Bruisweek, dus zullen domeinen en opleiding veel meer zelf invulling geven aan introactiviteiten. Daarbij worden ze ondersteund door Buro Ruis, de organisatie achter de jaarlijkse Bruisweek, dat besloot ‘all-in’ te gaan op online.

Eerstejaars komen volgende week naar de campus voor een introductieprogramma vanuit hun eigen opleiding. Om docenten en studiebegeleiders te helpen bij het vormgeven van die introductie-activiteiten, heeft Buro Ruis de afgelopen weken keihard gewerkt aan een online programma, dat met name bestaat uit video’s, waarbij de nadruk ligt op kennismaken en groepsvorming.

Workouts

Een paar voorbeelden: een virtuele rondleiding door Zwolle, een kennismaking met de studentenverenigingen, veel sprekers, maar daarnaast ook comedy, theater en fysieke work-outs. “Bijvoorbeeld van Bram van Polen, de aanvoerder van PEC Zwolle”, vertelt Thomas Bartelds van Buro Ruis. De sprekers sluiten aan bij de verschillende opleidingen.

“We hebben op het hoofdpodium van Hedon acht dagen lang op een soort TedTalk-achtige manier opnames gemaakt. Met bijvoorbeeld ondernemers, kunstenaars, de bekende fotograaf Pie Aerts, de directeur van Radio 538 en Hendrik Jan Bökkers van de gelijknamige band, die een lesje geeft over de Angelsaksische taal. Het aanbod is heel breed, heel tof!”

Spoedeisende hulp

Thomas: “Een filmpje dat eigenlijk iedereen zou moeten zien, is die van Heleen Lameijer. Zij is spoedeisende hulp-arts, gespecialiseerd in reanimatie, en haar verhaal is heel bijzonder. Ze vertelt dat ze in haar allereerste werkweek haar lef verliest door een bepaalde gebeurtenis in het ziekenhuis en hoe ze vervolgens haar lef weer terug heeft gevonden. Bij de opnames kreeg ik kippenvel en er was zelfs een geluidstechnicus die een traantje weg pinkte. Erg mooi voor eerstejaars, want toepasbaar op je studententijd.”

<< tekst gaat verder onder de video >>

Wat Buro Ruis ook bedacht: een online escaperoom. “Daarin hebben we de Bruisweek-camping nagebouwd. Het doel is om te ontsnappen om zo in de stad te komen.” De escaperoom en alle video’s zijn te vinden op de website www.bruisweken.nl.

Knop om

Terug naar eerder dit jaar. Toen de coronapandemie uitbrak en duidelijk werd dat grote samenkomsten voor een langere periode niet mogelijk zouden zijn, moest de knop snel om bij Buro Ruis en de Zwolse 8, het orgaan waarin de acht Zwolse hbo- en mbo-instellingen zijn vertegenwoordigd.

Thomas: “De vraag was: wat willen en kunnen we eerstejaars straks nog wél bieden? Toen hebben we een aantal scenario’s geschreven en dat naar de Zwolse 8 gestuurd. Ze hebben het een beetje bijgestuurd door te zeggen ‘het moet echt volledig online’, want aanvankelijk hadden we nog wel plannen voor een hybride vorm, maar uiteindelijk gingen we hier ‘all-in’ voor.”

Meeste impact

“Deze week zouden we normaal gesproken beginnen met het opbouwen van de Bruisweken, zoals de camping.” Dat doet wel een beetje pijn, vertelt Thomas. “Supersneu dat een gewone Bruisweek niet kan, want een offline introductie heeft de meeste impact op een eerstejaars. Maar ik ben, en dat zeg ik namens het hele team, enorm trots op wat we hebben neergezet. Echt iets tofs.”

En volgend jaar? Thomas: “Het liefst bouwen we dan weer gewoon een vette camping. Maar ik ben ook wel enthousiast over wat we hier online hebben neergezet, de sprekers vormen een mooie toevoeging die voor verdieping zorgt. Dus misschien gaan we voortaan allebei doen: een online introductie én een fysieke introductie.”

Foto: Christein van Hoffen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *