’Internationalisering kent vele gezichten’

Reizen kan (even) niet meer.  Rob Maat van het International Office werkt hard aan andere vormen van internationalisering.

Voor Rob Maat begon de crisis al in november, december van vorig jaar. Toen kwamen de eerste berichten binnen over de uitbraak in Wuhan. Die regio werd oranje gekleurd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dan ga je even kijken: Wuhan, waar ligt dat eigenlijk? We zagen dat onze dichtstbijzijnde student daar toch gauw duizend kilometer vandaan zat, in Shanghai. Maar de epidemie breidde zich uit naar andere steden, en we hebben die student al vrij snel benaderd en het advies gegeven terug te keren. Daarna verschoof de situatie zich naar Noord-Italië.”

Dan weet je natuurlijk dat de rest van Italië snel zal volgen.

We hebben elkaar eens heel goed aangekeken en besloten om álle studenten in het buitenland te waarschuwen, met een bulkmail. Kijk om je heen! Denk na over je situatie! De grenzen gaan een voor een dicht en je wilt niet vast komen te zitten! Daarna ging het heel snel. Op een gegeven moment was de hele wereldkaart oranje.

Hoe kijk je terug op de hele ‘terughaalactie’?

Het is teamwerk geweest. We hadden nooit zo snel en adequaat kunnen handelen zonder de internationale coördinatoren uit de domeinen, die net als het International Office bijna 24/7 bezig waren om met studenten over de hele wereld te communiceren via mail, telefoon of whatsapp-groepen. Ook het College van Bestuur heeft snel gehandeld en in no-time is er ook een loket ingericht waar studenten de kosten voor hun ticket konden declareren. Al met al dus echt een gezamenlijke effort en een positief resultaat waar we gezamenlijk als Windesheim trots op mogen zijn.

Het besluit dat er géén reizen zouden plaatsvinden in de rest van het jaar werd heel snel genomen.

We hebben het College van Bestuur in een vroeg stadium gewaarschuwd: veel studenten zijn nú al bezig hun studie of stage in het buitenland te regelen, tickets te boeken, et cetera. Maar het is volkomen onzeker of het door kan gaan. Willen we dat ze deze verplichtingen aangaan? Gelukkig zag het College in dat dat onverstandig was.

Dat is natuurlijk heel jammer voor veel studenten.

Zeker. Een buitenlandervaring is een uitzonderlijke mogelijkheid om je kennis en vaardigheden te verbreden, maar ik ben blij dat we in een vroeg stadium een heldere keuze hebben gemaakt.

Is er nog overleg met de buitenlandse partner-instellingen? Hoe gaan die er mee om?

Sterker nog, het overleg is de afgelopen weken eigenlijk alleen maar toegenomen. Zij zitten immers met hetzelfde dilemma: welke vormen van internationalisering kunnen we nu wel inzetten? Samen zijn we bezig innovatieve alternatieven in het komende semester te ontwikkelen. Eensemester in het buitenland studeren is natuurlijk dé ultieme ervaring, maar internationalisering kent veel gezichten. Zo zijn we bijvoorbeeld aan het kijken op welke wijze Windesheimstudenten komend semester virtueel ervaring in het buitenland kunnen opdoen. Dit kan door aan te sluiten bij online gastcolleges van een docent in Spanje of Bangladesh of in een virtuele break out room opdrachten maken samen met studenten uit Zwitserland of Denemarken. De ontwikkeling die nu gaande is rondom online onderwijs speelt in bijna elk land van de wereld en biedt legio kansen om het buitenland zo je eigen studeerkamer binnen te halen. Voorlopig is bij velen dus de online mobiliteit heel erg in opkomst, in plaats van de fysieke mobiliteit. Het zou natuurlijk prachtig zijn als we daar als Windesheim op aan kunnen sluiten.

Heb je tips voor wie naar het buitenland wil?

Ook al staan er nu weer landen op geel, ga nu niet meteen weer reizen plannen. Ga dus vooral geen tickets, verzekeringen, vaccinaties en andere zaken regelen, waardoor je straks kosten maakt, die je niet kunt verhalen als je reis niet doorgaat. Nu betreft het natuurlijk vooral de groep die in het komende semester naar het buitenland had willen gaan. Gelukkig is het voor velen mogelijk om te schuiven in hun curriculum, waardoor ze ook op een ander moment deze ervaring kunnen opdoen.  

Wat betekent dit voor het International Office?

Voor ons verandert er niet zoveel. Uiteraard hebben we komend semester geen buitenlandse studenten in Zwolle en geen Windesheimstudenten in het buitenland. Daar staat tegenover dat de nominatie- en aanmeldprocedures voor de groepen die in het voorjaar 2021 in het buitenland willen studeren nu al gewoon lopen. Voor hen is het natuurlijk straks ook nog afwachten wat er daadwerkelijk mogelijk is, maar we hebben goede hoop. Verder gaan de meeste processen van ons ook gewoon online door. Sinds kort hebben we een online spreekuur en de voorlichtingen en de Go Abroad Fair worden allemaal digitaal aangeboden.

Ga je zelf nog op vakantie?

Nee, ik blijf dit jaar gewoon thuis.

Tekst: Marcel Hulspas
Foto: Herman Engbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *