Buitenlandse stages blijven buiten bereik

Terwijl steeds meer landen hun grenzen weer openen, blijven buitenlandse stages voor de rest van 2020 heel waarschijnlijk onmogelijk, verwacht de manager van het International Office Rob Maat.

Windesheim was aan het begin van de coronacrisis een van de eerste hogescholen die zijn studenten het advies gaf om terug te keren. Na de uitbraak in Noord-Italië ontstond een internationaal domino-effect, zag Rob Maat. ‘En toen hebben we elkaar eens heel goed aangekeken en hebben we besloten om álle studenten in het buitenland te waarschuwen, met een bulkmail.’

Tickets declareren

Maar het International Office en de Internationale Coördinatoren uit de domeinen waarschuwden het College van Bestuur óók dat veel studenten al bezig waren hun buitenlandse stages te regelen voor na de zomer terwijl het volkomen onzeker was of die door konden gaan. Maat: ‘Gelukkig zag het College in dat dat onverstandig was. Besloten werd dat er in het herfst-semester helemaal geen buitenlandse mobiliteit zou plaatsvinden.’ Er kwam een loket waar studenten de kosten voor hun ticket konden declareren.

Maar de grenzen gaan straks toch weer open? Maat: ‘Als het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het weer kan, dan denk ik dat er ruimte komt voor korte excursies en dergelijke. Stages organiseren zal heel lastig worden, aangezien er teveel onzekerheden aan hangen. Je moet bedenken dat veel van onze partners in het buitenland, waarmee we studenten uitwisselen, nog steeds gesloten zijn. Daar kunnen we nu geen afspraken mee maken.’

Het is natuurlijk heel jammer voor veel studenten, vindt ook Rob Maat: ‘Een buitenlandervaring is een uitzonderlijke mogelijkheid om je kennis en vaardigheden te verbreden. Maar ik ben blij dat we in een vroeg stadium een heldere keuze hebben gemaakt.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *