Student Jaron wil met nieuwe partij de Tweede Kamer in

“De stem van jongeren is nodig, heel hard nodig!” 

Bedrijfskundestudent Jaron Tichelaar (18) is lijsttrekker van een splinternieuwe partij JONG. Hij bereidt zich voor op de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Hoe richt je eigenlijk een partij op?  
Goeie vraag. Ik weet het niet aangezien ik hem niet zelf heb opgericht. Ik heb begrepen dat het een hoop gedoe is, maar iedereen kan het. Het is nog meer gedoe om mee te doen met verkiezingen, maar wij gaan er voor! 

Wat vind je van de huidige politiek in Nederland?  
Ik vind dat er een lange termijn visie ontbreekt, over het algemeen wordt er geleefd van verkiezing naar verkiezing. En daarmee zijn alle partijen een beetje populistisch. Dan kan zo niet verder met onze wereld (waar wij het langste op moeten rond lopen). Wij zullen ook de vervelende boodschap wel brengen. Bijvoorbeeld dat het afgelopen moet zijn met die spot goedkope vliegreisjes.  
Het is verrassend hoeveel ook oudere mensen ons steunen, want iedereen weet het eigenlijk wel: we kunnen zo niet door gaan. We hebben zelfs een ouderenafdeling in de partij. 

Tijdens deze Corona-crisis merk je hoe het anders kan. Samen aan uitdagingen werken. Maar daarvoor moet je wel zien dat we een ramp aan het bestrijden zijn. Er zijn echter partijen die – hoe is het in vredesnaam mogelijk – het klimaatprobleem ontkennen…..  

Zie je jezelf dan liever in het kabinet of in de oppositiestoel zitten? 
Deze vraag heb ik nog niet eerder gehoord. Wij willen het geluid van jongeren laten horen, wij willen invloed op de toekomst (onze slogan). Dus als ze me in het kabinet willen hebben: prima! Maar alleen als er dan echte stappen worden gezet. We worden geen vijfde wiel aan de wagen. 

Wat maakt JONG anders dan andere partijen met ongeveer dezelfde standpunten? 
JONG wil jongeren een stem geven. Het is toch vreemd dat jongeren, de groep die nog het langst op deze aarde rondlopen niet mogen meebeslissen over zaken die ze zeker wel aangaan. Eén van onze kern waarden is duurzaamheid, we moeten zaken echt anders gaan doen willen we onze aarde leefbaar houden voor ons en voor komende generaties! Daarom moeten we bijvoorbeeld inzetten op gratis openbaar vervoer : en vliegen moet eerlijk belast worden. Zo lang vliegen goedkoper is als de trein, is er toch iets afschuwelijks mis! Kijk hoe schoon het nu door de Corona-crisis in één keer is; dat is onze toekomst. 

Op deze manier, dus met toekomstgerichte denken, willen wij ook voor andere sectoren aan de slag. Zo hebben we ook enorme uitdagingen in de zorg en het onderwijs. Laten we samen met de jonge beroepsprofessionals in deze sectoren aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat zij hun werkzaamheden nog beter, duurzamer en toekomstgerichter kunnen uitoefenen. Ik vind dat een politicus naast deze mensen moet gaan staan om vervolgens samen vooruit te gaan!  

Voor de landbouw geldt het zelfde: laat de boer zijn werk doen zonder de druk van het maar zo goedkoop mogelijk moeten produceren, maar met de uitdaging het duurzaam te doen.  Zomaar roepen dat de veestapel gehalveerd moet worden, werkt niet. Geef de boeren een eerlijke prijs voor hun producten, en zij zijn de eersten die milieuvriendelijk willen produceren.

Wat zijn je ambities met JONG? 
De Tweede Kamer in! Alleen daar kunnen we echt invloed uitoefenen. Daar moeten ze naar ons luisteren. De jongeren hebben al van alles geprobeerd en overal geprotesteerd. Maar wordt er naar ons geluisterd? Dus, dan maar de Tweede Kamer in. 
We zijn niet links of rechts, maar toekomstgericht. Bij alle vraagstukken is de toekomstgerichte blik van jongeren vaak meer dan broodnodig. 

Bron foto: Jaron Tichelaar

 

 

Er is 1 reactie op “Student Jaron wil met nieuwe partij de Tweede Kamer in

  1. Henkjan schreef:

    Dat jongeren daadwerkelijk inspraak krijgen wordt hoog tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *