Studenten in buitenland: ‘Ga naar huis nu het nog kan’

Alle Windesheimstudenten die voor studie in het buitenland zitten zijn vanuit de hogeschool met klem gevraagd om naar huis te komen.

Veel studenten gaven gehoor aan die oproep en zijn inmiddels onderweg naar huis. Maar het leidde ook tot veel discussies met studenten, zo laat het international office van Windesheim via Instagram weten: “Er zijn studenten die besloten om toch gewoon te blijven.” Maar, benadrukt het international office: “Je weet niet wat je nog te wachten staat.”

Human resource management-student Sjors van Beek was één van die studenten die aanvankelijk gewoon wilde blijven, maar al vrij snel tot inkeer kwam. In een videoblog op Instagram vertelt hij dat in Spanje vorige week al een lockdown werd aangekondigd, die afgelopen maandag is ingegaan.

Sjors, verblijvend in Malaga: “Onder de Erasmusstudenten werd er toen nog best wel luchtig over gedaan. De meesten wilden gewoon absoluut blijven. Ik kreeg zelf een mail vanuit Windesheim dat ik terug moest komen. Had ik absoluut geen behoefte aan, in eerste instantie zei ik: nee, dat ben ik niet van plan om te doen.”

Het openbare leven in Spanje leek namelijk in eerste instantie nog gewoon door te gaan. “Maar per uur verandert dat beeld. Op vrijdag was de sfeer eigenlijk nog best wel goed, de restaurantjes waren allemaal nog open. Ik zag echt geen reden om al weg te gaan, ook omdat iedereen (mede-Erasmusstudenten -red.) gewoon zou blijven. Dus ik dacht: die quarantaine van twee weken kan ik wel uitzitten en daarna is alles weer als vanouds.”

“Maar zaterdag bleek dat de paniek er toch wat meer insloop bij iedereen, bijna iedereen ging weg. Daarnaast bleek ook dat we absoluut geen bewegingsvrijheid zouden krijgen. Dus je mag alleen naar supermarkten, farmacieen, echt alleen voor noodzakelijk dingen.”

Dus besloot Sjors zaterdagavond om toch naar huis te gaan, maar het is maar de vraag of zijn vlucht van aanstaande woensdag gewoon doorgaat. “Van wat ik heb gelezen in het nieuws wordt de quarantaine in Spanje goed gehandhaafd en opgevolgd. Ik zie niet voor me dat ze plotseling vóór woensdag een vliegverbod gaan invoeren, maar wellicht wel over een paar dagen…”

Sjors houdt in z’n achterhoofd rekening met de mogelijkheid dat hij toch noodgedwongen in Malaga moet blijven. Maar, zo heeft hij al bedacht, dan gaat hij er het beste van maken. “Ik moet niet doen alsof dat het einde van de wereld zou zijn. De sfeer is hier nu heel rustig en de supermarkten zijn nog vol genoeg. Behalve dat je op een gegeven moment alles op Netflix wel hebt gezien, denk ik dat ik het wel overleef.”

“Ik woon nu nog samen met twee meiden uit Italië en een jongen uit Zuid-Korea en we proberen de sfeer erin te houden door gezamenlijk muziek te luisteren en films te kijken.”

Hij raadt alle studenten die net als hij ook in het buitenland studeren om, nu het nog kan, zo snel mogelijk naar huis terug te keren. “Niemand weet hoe het kan gaan lopen, dingen veranderen ieder uur en ik denk dat je beter in Nederland kan zijn wanneer dit zich verder ontwikkelt.” (WvE)

Er zijn 2 reacties op «Studenten in buitenland: ‘Ga naar huis nu het nog kan’»

  1. Henkie schreef:

    Heel spannend Sjors, ik leef erg met je mee! Anders moet je er maar het beste van maken op je balkon

    1. Chivv schreef:

      Fijn als je woensdag weer in Nederland bent!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *