Rugklachten door flexwerken

Een flink deel van de diensten-medewerkers die geen eigen bureau meer hebben ervaart fysieke of andere klachten.

Dat blijkt uit een enquête van de Deelraad Diensten onder alle dienstenmedewerkers. 169 medewerkers gaven antwoord op de enquêtevraag ‘Ervaar je door het nieuwe werkplekconcept ook fysieke klachten?’ 15 procent vulde ‘Ja’ in. Het gaat voornamelijk om klachten in rug en schouders doordat het meubilair niet goed is of niet goed wordt afgesteld. Een van de ondervraagden: “Ik heb rugklachten doordat ik vanwege plaatsgebrek aan een zitje moet werken dat daar niet voor is gemaakt.”

13 procent kruiste bij dezelfde vraag de categorie ‘Anders’ aan. Daarmee doelden de ondervraagden onder meer op mentale klachten zoals concentratieproblemen, sneller afgeleid of vermoeid raken of zich niet prettig voelen. “We zitten met veel collega’s op één kamer, dat geeft soms teveel herrie”, aldus een van de ondervraagden.

Het percentage met fysieke of andere klachten is opgeteld 28 procent. 36 procent moet iedere dag een werkplek zoeken.

Het flexwerken werd na de zomer ingevoerd bij de diensten. Huisvesting stelt voortaan nog maar 0,8 werkplek beschikbaar voor 1 fte (full time baan), dat betekent acht werkplekken voor tien medewerkers. Het aantal vierkante meters is teruggebracht naar 9 m2 per fte, waarbinnen zowel de werk- als overlegplekken gehuisvest moeten worden.

Na signalen dat medewerkers niet tevreden waren met het nieuwe werkplekconcept, besloot de deelraad in november de enquête uit te voeren. Daarvan zijn de uitkomsten nu bekend.

Tevredenheid is er vooral over het nieuwe meubilair. 63 procent is tevreden over de meubels op de werkplek. De overlegplekken zijn het grootste punt van ontevredenheid dat uit de enquête naar voren komt: 46 procent van de ondervraagden is hierover ontevreden, overlegplekken zijn vaak niet beschikbaar of ongeschikt.

Over het nieuwe werkplekconcept als geheel is 41 procent ontevreden. En op de vraag: ‘Wat brengt het nieuwe werkplekconcept teweeg?’ antwoordt 28 procent zich niet goed te kunnen concentreren en 19 procent met minder plezier naar het werk te gaan. Onder medewerkers van de afdeling IVT is dat laatste een serieus probleem: daar gaat de helft van de ondervraagden met minder plezier naar het werk.

Deelraadvoorzitter Jokelyne Gerritsen heeft namens de raad aanbevelingen opgesteld naar aanleiding van de enquête: “Zorg met prioriteit dat iedere medewerker kan werken aan een passend ingestelde en ingerichte werkplek, zodat fysieke klachten ten gevolge van de werkplek worden uitgesloten. Het doel van inkrimpen moet niet centraal staan, maar een optimale werkomgeving binnen de gegeven ruimte.” Verder zou de raad onderzocht willen zien hoe er voldoende en geschikte overlegplekken gecreëerd kunnen worden voor de afdelingen die daaraan gebrek ervaren.

Lees ook: Eigen bureau verleden tijd? Ophef over kleinere kantoren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *