Noor: Pleur op met je gefeli!

Mijn liefde voor de Nederlandse taal is groot. Heel groot. Het feit dat taal zich ontwikkelt, maakt het extra mooi. Mijn oma zegt bijvoorbeeld ‘Ben je mal?’, waar ik keihard ‘What the fuck doe je vriend?’ zou zeggen. In 2004 zou iedereen je gek aan hebben gekeken als je in een keer ‘Watskeburt?’ zou roepen op straat, een jaar later zongen alle jongeren op straat volop mee met de hit van dat moment. Ja, ik geniet volop van mensen die nieuwe woorden of uitdrukkingen bedenken die na een tijdje niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse taal.

Helaas zitten er ook negatieve kanten aan de ontwikkeling van taal. Zo zijn de schitterende woorden pantoffelregiment (een huishouden waar de vrouw de baas is), geldgier (een hebzuchtig persoon) en achterkousigheid (onoprechtheid) verdwenen uit ons dagelijkse vocabulaire. Deze pareltjes hebben we vervangen door de tenenkrommende fouten ‘overnieuw’, ‘hij is groter als mij’ en ‘doe jij de vuilnis even buitenzetten, lieverd?’. Maar veruit de ergste ontwikkeling van de afgelopen jaren, waar mijn nekharen nóg verder van overeind gaan staan elke keer als ik het hoor, is gefeli.

De eerste keer dat ik dit las, had ik nog de hoop dat er een typefout gemaakt was. Helaas bleek niets minder waar en volgde de rest van de appgroep algauw met exact dezelfde woorden. Ik wist niet wat ik zag. Is het nou echt zo moeilijk om -citeerd er nog achteraan te zetten?

Dat stoort me misschien nog wel het meeste aan gefeli. Als je iemand feliciteert, zet je iemand even in het zonnetje en gun je die persoon een paar seconden van je tijd. Is het dan echt zo moeilijk om iemand een paar milliseconden extra te gunnen door -citeerd ook op te schrijven of te spellen? Of zijn die milliseconden zó kostbaar dat je snel weer door moet met je eigen bezigheden?

Gefeli is het kenmerkend voor de tijd waarin we leven. Alles draait om onszelf en we maken niet meer echt tijd voor anderen. Dus neem de volgende keer als je iemand feliciteert even de tijd voor iemand en plak die laatste zeven letters er ook aan vast, dan kom je een heel stuk minder achterkousiger over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *