Hulp voor studenten met beperking bij vinden van baan


Studenten van Windesheim met een functiebeperking kunnen sinds kort extra ondersteuning krijgen bij het vinden en behouden van een passende baan na afstuderen.

“Er is vaak een leemte tussen het behalen van een diploma en het vinden van een baan. Daar willen wij op inspringen”, vertelt studentendecaan Rianne Bieleman (links op de foto). “Een deel van de studenten met een functiebeperking ervaart tijdens studie of stage al bepaalde problemen. We zien dat het dan na afstuderen vaak ook lang duurt voordat deze studenten een passende baan vinden, of hinder ondervinden bij het behouden van die baan.”

Solliciteren
Studenten met een functiebeperking hebben bijvoorbeeld geen idee welke stappen ze moeten zetten om een passende baan te vinden, vertelt Bieleman. Of ze doen negatieve ervaringen op tijdens het afstuderen of het solliciteren naar een afstudeerplek, vanwege hun functiebeperking. “Sommigen hebben moeite met vaardigheden zoals communiceren, jezelf presenteren en sollicitatiegesprekken voeren. Wat vertel je daarbij wel en niet over je functiebeperking?”

Om deze problemen te ondervangen startten zij en haar collega’s vanuit het Studiesuccescentrum het project ‘Sterk aan het werk’, een traject dat bestaat uit trainingen en individuele coaching op maat, waarbij het draait om het in kaart brengen van talenten en belemmeringen, de overgang van studie naar werk en sollicitatie- en presentatievaardigheden. Hoe het traject er uit komt te zien, zal per student verschillend zijn en afgestemd worden op de behoefte van de betreffende persoon.

Vijftien procent
De doelgroep bestaat uit studenten met een functiebeperking zoals autisme, ad(h)d, dyslexie, een chronische ziekte, psychische omstandigheden of een lichamelijke beperking. Dat betreft ongeveer vijftien procent van de bijna 25.000 studenten op Windesheim. Binnenkort moet de eerste groep starten.

“Maar ook als de student een baan heeft gevonden willen we een rol blijven spelen”, vult decaan Marc Hilbrands aan (tweede van links). “Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met de werkgever of een training aan te bieden. We merken dat bedrijven wel mensen met een functiebeperking wíllen aannemen maar niet altijd weten hoe ze zo iemand kunnen faciliteren.”

Aanmelden
De duur van het project is vastgelegd voor twee jaar. Er wordt toegewerkt naar een blauwdruk voor ondersteuning van alle studenten met een functiebeperking die tijdens de overgang van studie naar werk extra begeleiding behoeft. Hilbrands: “Wanneer we tevreden zijn? Als straks de meeste studenten die meedoen aan dit traject een passende baan vinden en behouden.”

Aanmelden kan door te mailen naar sterkaanhetwerk@windesheim.nl. Aan het traject zijn geen kosten verbonden.

Tekst: Wouter van Emst

Er zijn 1 reacties op «Hulp voor studenten met beperking bij vinden van baan»

  1. Joost Schalken-Pinkster schreef:

    Wat een mooi initiatief Rianne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *