Felien: Staakt het vuren!

Een nieuw jaar: nieuwe ronde, nieuwe kansen. De vuile was heeft lang genoeg buiten gehangen. Een schone lei. Dé tijd om goede voornemens in gang te zetten. En hoe luid je het nieuwe jaar beter in dan een potje knallen met zijn allen?  

Dit jaar hebben we, houd je vast, maar liefst 77 miljoen euro aan vuurwerk ingekocht. We knallen kilo’s vuurwerk de lucht in met alle gevolgen van dien. En met als klap op de vuurpijl: een enorme hoeveelheid fijnstof die in de lucht vrijkomt. Zware metalen die in de aarde én het water terecht komen en niet worden afgebroken. Het milieu en de stikstofproblematiek lijken er even niet meer toe te doen. En dan hebben we het nog niet eens over het aantal ongevallen.
Opnieuw luiden we de jaarwisseling van 2019-2020 in met dodelijke slachtoffers, een groter aantal belaagde hulpverleners dan ooit tevoren en de brandweer die maar liefst 4.380 keer de kazernes heeft verlaten. Desondanks blijven we spelen met vuur. 

Pro-vuurwerkers houden krampachtig vast aan ‘hun’ traditie. ‘Aan tradities kom je niet!’ Het ligt gevoelig en het maakt het vuur in menig knaller los. De discussie rondom het vuurwerkverbod is nog nooit zo knetterend geweest als afgelopen jaren. 
Als we kijken naar hoe deze traditie is ontstaan, zien we dat het eigenlijk geen oer-Hollands gebruik is maar dat het gebruik van consumentenvuurwerk is mee geïmmigreerd naar ons land in de jaren vijftig met de Indonesiërs. De Indonesiërs hebben dit op hun beurt weer overgenomen van de Chinezen, die vuurwerk afsteken om demonen en boze geesten te verdrijven. Het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling is dus geen typisch Nederlandse traditie.
Overigens, wat verdringen wij hier nu eigenlijk écht? Onze eigen veiligheid, die van anderen en het begin van een beter klimaat in Nederland?

“Om dingen te veranderen heb je mensen nodig die voorop durven te lopen”, zei Claudia de Breij in haar oudejaarsconference. En als we het dan toch over goede voornemens en een schone lei hebben: neem jij het voortouw, en gaan we het jaar 2021 straks gezond in, met beide handen en ogen? Om milieuvervuilend vuurwerk plaats te laten maken voor milieu-ecologisch vuurwerk dat wordt afgestoken door gemeentes in plaats van particulieren. Voorlopers moeten zich verzamelen. Het is tijd voor verandering. Staakt het vuren!

Felien is tweedejaars student journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *