Van Bijbelstudie naar bomvol Ahoy

Ze wilde de tweede Céline Dion worden, maar van ‘oma Elly’ moest ze haar eigen stijl ontdekken. Dit jaar toerde student social work Jolien Damsma (22) samen met The Kik langs volle theaters. Binnenkort verschijnt haar eerste single.

In het dorp Vledderveen, in het zuidwesten van Drenthe, begon het allemaal. Daar ontstond een nauwe band tussen Jolien en het succesvolle zangduo Elly & Rikkert, vooral bekend binnen christelijke kringen. Het leverde Jolien veel steun en advies op, maar ook een bijzondere theatertour. Samen met de band The Kik en Elly toerde ze het afgelopen jaar door het land, met eind november een prachtige afsluiting: twee keer een uitverkocht Ahoy.

Jolien ontmoette Elly tijdens de bijbelstudiegroep van Joliens moeder, toen ze een jaar of negen was. “Aan het eind zong Elly altijd liedjes en ik kwam dan vaak kijken en meezingen. Op die manier is het contact met Elly gegroeid. Zij heeft mijn liefde voor muziek verder aangewakkerd. Bij Elly kon en kan ik altijd terecht met vragen. Bij Rikkert ook, trouwens. Zij kennen de muziekwereld goed en kunnen waardevol advies geven. Inmiddels voelen ze als familie, vandaar dat ik Elly mijn ‘soortvan-oma’ noem. Als ik een nieuw nummer schrijf, zijn zij meestal de eersten die het horen. Ik waardeer hun mening heel erg.”

Eigen stem
Zo leerde Jolien, derdejaars sociaal pedagogische hulpverlening, dat het belangrijk is om authentiek te zijn als zangeres. “Elly en Rikkert zijn compleet zichzelf. Wat zij doen, komt recht uit hun hart. Elly leerde me dat het belangrijk is om naar mijn eigen stem te zoeken. Vroeger luisterde ik veel naar Céline Dion. Ik wilde ook zingen zoals zij, ik wilde de tweede Céline Dion worden. Céline is tof, zei Elly toen, maar luister ook eens naar andere stijlen. Ontdek wat je echt leuk vindt en kies dan je pad. Het hielp me heel erg om zo’n mentor te hebben.”

En inmiddels heeft ze haar eigen stem gevonden. “Ik zing liedjes met country- en pop-invloeden en af en toe een gospelgeluid. Ik heb al veel optredens mogen doen, zoals laatst bij een diploma-uitreiking op Windesheim. En ik heb samen met zangeres Karin Bloemen opgetreden.”

Meester Prikkebeen
Maar het toppunt van Joliens zangcarrière tot nu toe is toch wel de theatertour van de band The Kik waarin ze dit jaar meezong. “De tournee was een eerbetoon aan zanger Boudewijn de Groot. Zanger Dave von Raven kent Elly en had gevraagd of zij mee wilde zingen met het nummer Prikkebeen, ook van De Groot. Maar dat nummer is vrij hoog. Elly is al wat ouder en dan gaat je stem iets naar beneden. Dus zei Elly: ik ken een meisje uit ons dorp dat ook kan zingen. Wat nou als zij de eerste stem doet, en ik de tweede? Zo kwam het dat we samen tien shows hebben gedaan, door het hele land. De laatste twee waren in Ahoy, waar duizenden mensen zaten. Een fantastische ervaring. Dat was heel, heel cool. Ook heel spannend natuurlijk, maar ik deed het samen met Elly. En als iemand mij rustig kan houden, is het Elly wel.”

Dromen najagen
Jolien kijkt ook verder: in januari brengt ze haar eerste single uit. Een vrolijk en up-tempo liedje dat ‘We are the dreamers’ heet. “Het is geïnspireerd op Martin Luther King en zijn droom over vrijheid en gelijkheid. Ik heb hem altijd heel bijzonder gevonden. Mensen zeiden hem dat zijn droom nooit zou uitkomen, dat hij zo’n aardverschuiving niet teweeg kon brengen. En toch heeft hij veel veranderd. Als hij het kan, dan kan iedereen zijn droom najagen, denk ik dan. Daar gaat mijn nummer ook over.”

“Ook ik krijg wel eens te horen ‘zou je dat nou wel doen, dat zingen’, want ik doe natuurlijk iets wat heel veel mensen leuk vinden. En ik weet ook niet of ik er mijn brood mee kan verdienen. Maar als ik het niet probeer, ga ik er ook niet achter komen. Ik móét mijn droom najagen. En ik heb er vertrouwen in dat ik terecht kom waar ik terecht moet komen. Daar helpt God me ook bij. Geld is trouwens niet eens het belangrijkste. Mensen vermaken met mijn muziek, en die ontspanning en verbondenheid met het publiek voelen, dat vind ik het mooiste wat er is.”

Tekst: Silke Polhuijs
Foto’s: Gerben Rink
Concertfoto: Sjaak Leene

Er zijn 3 reacties op «Van Bijbelstudie naar bomvol Ahoy»

 1. Jan schreef:

  Beste Silke,

  Goed stuk, alleen je topografische kennis kan wel een upgrade gebruiken denk ik, of je moet de kaart van Nederland (en dus van Drenthe) ondersteboven gehouden hebben. Vledderveen ligt bij ons om de hoek, en wij van RTV Meppel vinden ons nog steeds “de stem van zuidwest Drenthe”
  Met hartelijke groet,

  Jan Booij

 2. Wouter Emst van schreef:

  Jan, je hebt helemaal gelijk! Gelukkig hebben we oplettende lezers zoals jij. We passen het aan.

 3. Irene schreef:

  mooi stukje, en ook mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *