Samirah in Viborg / 4: ‘Frikadeller, net als thuis’

Pedagogiekstudente Samirah Geleijnse blogt over haar semester in de Deense stad Viborg. Ze volgt daar de minor social entrepreneurship.

De afgelopen dagen kregen wij, de internationale studenten, de kans om Denen in hun natuurlijke habitat te observeren. We mochten namelijk een weekend blijven slapen bij Deense gezinnen, om de echte Deense cultuur wat beter te leren kennen. ‘Mijn’ Deense familie had twee honden, waarvan een puppy (!!!), dus voor mij kon het weekend al niet meer stuk.

Frikadeller
Op de eerste dag stond een tripje naar een oude kasteelruïne aan de zee gepland. Zoals je ook in mijn tweede blog kon lezen, is mijn ervaring met Deense stranden niet heel goed. Gelukkig was dit tripje (op de kou na) niet alleen gezellig, maar was het ook best cool om het hoopje stenen te zien dat ooit een groots kasteel van een machtige Deense koning was.

’s Avonds werd er een heus Deens feestmaal voor ons bereid. Wat blijkt? De Deense cultuur lijkt verdacht veel op de Nederlandse. Eten rond zes uur, iets aardappelachtigs, rode kool en vaag vlees wat “frikadeller” wordt genoemd. Veel gegeten en alles was lekker! Na het eten gezellig met de familie op de bank, allemaal thee met één koekje en vervolgens allemaal huilen omdat de hond in de film dood gaat. Aaaah, net als thuis.

Denen en pepernoten
De volgende dag in de ochtend begroet worden door de honden (altijd fijn als iemand blij is om je te zien) en door naar de handbalwedstrijd van dochterlief. Handbal is hier wat voetbal in Nederland is, dus aanmoedigen maar. Het was voornamelijk ‘kom igen’, wat iets als ‘kom op’ of ‘volgende keer beter’ betekent.

De rest van de dag hebben we lekkere koekjes gebakken. En oh ja, allemaal even jullie aandacht: DE DENEN HEBBEN OOK PEPERNOTEN! Nederland is toch iets minder speciaal dan ik dacht. Maar op die schokkende ontdekking na was het een fijn weekend!

Oslo en Legoland
Dan nog even kort wat ik vorige maand heb gedaan: met roommate Kate ben ik naar Legoland én Oslo geweest. Korte samenvatting: Legoland is vooral leuk door de achtbanen. Oslo is superkoud, er is een burgerrestaurant met heel aardige bediening en sicke cocktails. Als je gaat hiken is het handig om goeie schoenen aan te doen anders glij je zo van de bergheuvel af, maar als je die wél beklimt is het uitzicht zeker de moeite waard. Een vet leuke stad dus, Oslo!

Groetjes,
Samirah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *